Nationale cv-ketel Testdag

Aanstaande dinsdag 25 september vindt de jaarlijkse Nationale cv-ketel Testdag plaats. Een eenvoudige check om problemen in de winter te voorkomen. Juist in september, wanneer de temperaturen nog aangenaam zijn, is het verstandig de cv-ketel te testen. Dat voorkomt problemen op de eerste koude dag.

"De eerste koude winterdag levert ieder jaar topdrukte op voor installatiebedrijven. Na een lange zomerpauze zet iedereen de centrale verwarming weer aan en op dat moment komen bij een aantal cv-ketels storingen aan het licht. Installateurs zetten dan alle zeilen bij, maar kunnen niet iedere melding direct verwerken. En zonder verwarming en warm water zitten vindt niemand leuk. Wie op 25 september de cv-ketel test, heeft nog tijd genoeg om bij eventuele problemen een afspraak met de installateur te maken", schrijft installateur Feenstra. 

Drie stappen
Op de Nationale cv-ketel Testdag (25 september) zou in ieder huis een eenvoudige check moeten worden uitgevoerd op de installatie. De test bestaat uit drie stappen:
1.         Draai drie radiatoren (meer mag ook) helemaal open.
2.         Zet de thermostaat op 25 graden.
3.         Laat de thermostaat minstens een half uur op 25 staan. 
Wordt het goed warm in alle kamers waar de radiator is opengedraaid, dan is de cv-installatie in orde. Is dat niet het geval, dan kunnen bewoners gebruikmaken van een speciale storingstool (www.eerstehulpbijstoring.nl).  In veel gevallen lukt het om het probleem daarmee zelf te verhelpen. Biedt de storingstool geen uitkomst, dan is het tijd voor een afspraak met een servicemonteur. 

Bijvullen en ontluchten
Als een radiator niet goed warm wordt, betekent dat niet altijd dat er iets kapot is. Het is ook mogelijk dat de waterdruk te laag is. Het display van de cv-ketel geeft daar informatie over. Online is een helder instructiefilmpje (www.zetmop25.nl/bijvullen) te vinden over het bijvullen van het water in de cv-installatie. Een ander veel voorkomend probleem is een radiator die niet voldoende ontlucht is. Borrelende geluiden in de radiator wijzen daar op. Ook voor het ontluchten van de radiator is op internet een handig filmpje te vinden (www.zetmop25.nl/ontluchten). 

Vreemde geur
Oudere cv-ketels verspreiden aan het begin van het stookseizoen korte tijd de geur van stof dat warm wordt. Die geur verdwijnt normaal gesproken weer snel. Duurt het langer, dan is het verstandig een afspraak met een installateur te maken. 

Driekwart
Uit onderzoek blijkt dat driekwart van de mensen de cv-ketel voorafgaand aan het stookseizoen test. Installatiebedrijf Feenstra wijst erop dat meedoen aan de Nationale cv-ketel Testdag in het belang is van de consument zelf. Om te stimuleren dat zoveel mogelijk mensen op 25 september de thermostaat op 25 zetten, biedt het bedrijf deelnemers de kans met hun deelname een iPad te winnen. 
Jan Schrijver; bron gegevens en foto Feenstra
Geplaatst op 21-09-2018

< VorigeVolgende >


Share on: