Op VW&J-summer-bbq: op zoek naar de waarheid

Expertisebureau Vanderwal & Joosten (VW&J) heeft vorige week zijn inmiddels kort na de zomervakantie gebruikelijke seminar & bbq gehouden bij Down Under in Nieuwegein. Zo'n 150 relaties en medewerkers genoten op deze sportieve strandlocatie van een interessante inleiding door de Belgische politiecommissaris Nico Declercq (foto) en aansluitend van een gezellige borrel en een smakelijk bbq-buffet.

Nadat directeur Gerrit Taal de aanwezigen in Nieuwegein welkom had geheten en nog even had terugblikt op het feit dat dit jaar het 25-jarig jubileum is gevierd met relaties met een feest in Delft en met de medewerkers - waarvan de meeste langjarige dienstverbanden bij het bedrijf hebben - met een gezamenlijke reis naar Marokko, gaf hij het woord over aan mr. Klaas Brand, die sinds 1 januari van dit jaar partner is bij Vanderwal & Joosten. Klaas Brand fungeerde tijdens het seminargedeelte als dagvoorzitter en introduceerde de door hem uitgenodigde gastspreker: Nico Declercq, die niet alleen politiecommissaris is in België, maar die ook expert is op het gebied van lichaamstaal en detectie van leugensignalen. Klaas had Nico leren kennen tijdens een door hem bij Allianz gevolgde tweedaagse training. De nieuwste technologische hulpmiddelen zullen experts en schadebehandelaars bij de afwikkeling van schades zeker meer en meer kunnen helpen, maar wat blijft is het belang van het spreken van de bij een schade betrokken mensen. Of het nu het gesprek is aan de keukentafel van de particulier die schade heeft geleden, of het gesprek aan het bureau of de vergadertafel van de zakelijke gedupeerde, de waarde van die gesprekken blijft bestaan, is in veel gevallen onmisbaar. Met deze inleiding gaf de in aansprakelijkheidsschades gespecialiseerde Klaas Brand het woord over aan de gastspreker, die vervolgens in een uiterst boeiend relaas inging op verbale en non-verbale communicatie, maar bovendien op de para-verbale communicatie. 

Nico Declercq begon zijn verhaal met een beeldspraak. Zijn rechercheurs komen vaak op het politiebureau na gedaan onderzoek terug met hun verhaal. Een tak, een stam, een bezemsteel, maar dat zegt hem weinig. Om dat argument kracht bij te zetten sneuvelde de bezemsteel in zijn handen over zijn knie. Het gaat in een verhaal ook om de vertakkingen, om de blaadjes. "Ik wil weten van de emoties, van de details. Van wat mensen zeggen, maar ook van  wat mensen tonen in hun gezicht. Je moet als onderzoeker alles in een context kunnen zetten. Als ondervraagde kun je je woorden voorbereiden, maar je lichaamstaal niet. Ik onderscheid verbale, non-verbale en para-verbale communicatie. Je kunt je als ondervraagde nooit op alle drie tegelijk concentreren." Een voorbeeld van para-verbaal is de pauze die iemand in zijn gesprek kan laten vallen. Uit onderzoek blijkt dat de ondervraagde zelf veelal niet door heeft hoe lang zo'n pauze is. Declercq is dan wel expert in het herkennen van leugensignalen, maar in een gesprek met een ondervraagde is hij altijd op zoek naar de waarheid en nooit naar de leugen. Zonder vooroordelen zijn de resultaten van ondervraging beter. 

Het meest eerlijke deel van je hersenen zijn je voeten, je voeten liegen niet, zo liet Declercq zijn aandachtig luisterende gehoor weten. Kijk straks maar eens bij de borrel naar de stand van de voeten van je gesprekspartner, staan die beide in een richting opzij gericht, dan weet je dat je gesprekspartner al aan het afronden is... Tijdens de borrel na afloop werd er meer dan normaal naar elkaars voeten gekeken; de lessen van Declercq werden met een kwinkslag meteen in de praktijk gebracht. 

Het was een geslaagde relatiemiddag, waarvan de aanwezigen het nodige in hun bagage mee naar huis namen om in hun dagelijkse praktijk te kunnen gaan toepassen. Wij zullen in later stadium nog nader ingaan op de inleiding van Declercq. 
Jan Schrijver
Geplaatst op 18-09-2018

Volgende >


Share on: