Veilig werken met gevaarlijke stoffen in schadeherstelsector

Brancheorganisatie FOCWA en het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid brengen op 17 oktober a.s. gezamenlijk het belang van veilig omgaan met gevaarlijke stoffen onder de aandacht in de schadeherstelsector.

Jaarlijks overlijden 3.000 mensen aan de gevolgen van blootstelling aan stoffen op het werk. Ter vergelijking: het aantal verkeersdoden lag in 2017 op 613. Werken met gevaarlijke stoffen kan je ziek maken. Het gaat vaak om stoffen die je niet ruikt of ziet: zoals kwartsstof, houtstof, isocyanaten, lasrook en dieselrook. Door hier bewust van te zijn en met gezond verstand te werken, kunnen we veel van dit leed voorkomen.

Hoe werk jij veilig?
Op 17 oktober slaan het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, FOCWA en Focal Point de handen ineen om antwoord te geven op de vragen of veilig werken met gevaarlijke stoffen op de agenda staat in bedrijven in de schadeherstelsector. Samen met elkaar wordt er gezocht naar antwoorden op hoe deze uitdaging bij de bron op te pakken, hoe in een bedrijf voor een cultuurverandering kan gezorgd worden waarbij veilig werken met gevaarlijke stoffen vanzelfsprekend wordt. Kortom: hoe werken we veilig?

Dubbeldam Schade in Schelluinen
Deze woensdagmiddag 17 oktober start met een rondleiding door Dubbeldam Schade in Schelluinen. Er wordt gesproken over concrete uitdagingen en oplossingen om veilig te werken met gevaarlijke stoffen bij logistieke processen. Er is voldoende ruimte om vragen te stellen en ervaringen en kennis uit te wisselen met collega’s uit de sector. Onder leiding van dagvoorzitter Marijke Roskam, met o.a. Josje Salentijn (arbodeskundige), Govert Jan Knotter (advocaat beroepsziekten), komen veel praktijkvoorbeelden aan bod en andere experts op het gebied van gedragswetenschap en arbeidshygiëne.

Aanmelden
Schadeherstelbedrijven kunnen zich aanmelden via deze link. Deze bijeenkomst is onderdeel van een serie praktijkbijeenkomsten over veilig werken met gevaarlijke stoffen. Deze reeks wordt in oktober georganiseerd door het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid in samenwerking met partijen uit in de bouw, houtsector, schadeherstel, en transport en logistiek. Meer informatie kunt u vinden op: www.werkmetgezondverstand.nl. 

FOCWA congres
Op 3 oktober houdt FOCWA haar congres in DeFabrique in Utrecht. Ook tijdens dit congres haalt FOCWA dit thema aan.
Jan Schrijver; bron gegevens FOCWA
Geplaatst op 24-09-2018

< VorigeVolgende >


Share on: