Europese regels voor gebruik drones

Gisteren sprak Minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) bij de opening van de Amsterdam Drone Week. De EU heeft de ambitie om tot een gezamenlijke Europese markt voor drones te komen en nieuwe Europese regels.

Minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) ging in gesprek met Commissaris Violeta Bulc in aanwezigheid van vertegenwoordigers van de drones-industrie uit 70 landen. 

De Europese regels houden enerzijds rekening met de risico’s van dronegebruik en bieden anderzijds meer ruimte voor innovaties. Van Nieuwenhuizen stimuleert innovatie onder meer door testen met drones mogelijk te maken, zowel op testlocaties als daarbuiten. In de afgelopen jaren zijn rondom de vliegvelden en testcentra in Enschede, Groningen, Marknesse, Valkenburg en Woensdrecht test- en innovatiecentra opgericht, die zich hebben verenigd in het Dutch Drone Platform. Hier wordt gebouwd aan drone(technologie) en hun toepassingen. 

Volgens minister Nieuwenhuizen kunnen drones over een paar jaar veel werk overnemen van mensen. Het gaat om gevaarlijke klussen, zoals inspecties van chemische complexen, slim onderhoud van hoge bruggen en controles bij gaslekken ter voorkoming van brand. Het kan zijn dat Nederland daarvoor ook de regels moet aanpassen. In steden als Amsterdam, Rotterdam en Eindhoven is het bijvoorbeeld helemaal verboden om met drones te vliegen. ,,Laten we eerst meer ervaring opdoen. Drones moeten veilig zijn, zodat ze niet uit de lucht vallen. En de privacy van mensen moet gewaarborgd zijn”, aldus Van Nieuwenhuizen.

Drones kunnen helpen bij het bezorgen van medicijnen, bloedmonsters voor ziekenhuizen, maar ook bij dijkbewaking of verkeersmanagement en nog veel meer. Minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) wil innovatieve toepassingen van drones aanjagen door minder regels op testlocaties en experimenten voor inspectiewerk.

Rijkswaterstaat stimuleert de markt om met nieuwe slimme toepassingen te komen zoals de inzet van drones voor dijkinspecties. Rijkswaterstaat heeft onlangs een Drone Challenge georganiseerd, waarbij marktpartijen de kans kregen te laten zien wat de inzet van autonoom vliegende drones bijvoorbeeld aan incident- en verkeersmanagement kunnen bijdragen. De uitkomsten van deze Drone Challenge worden binnenkort bekendgemaakt.

Nieuwe regels
De nieuwe regels zijn opgesteld door de EU-afdeling die over luchtvaartveiligheid gaat, de EASA. Nu heeft elk EU-land eigen regels. De nieuwe eisen hebben vooral gevolgen voor professionele dronegebruikers. 
Gebruikers van drones krijgen vanaf april/juni volgend jaar te maken met de nieuwe Europese regels. Drones mogen niet hoger dan 120 meter vliegen en een ingebouwde chip moet voorkomen dat ze in verboden gebieden terechtkomen, bijvoorbeeld bij een vliegveld. Degene die de drone bedient mag het toestel pas na controle en toestemming buiten het zicht laten vliegen. 

 
Margret wallaard; bron gegevens Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en BrandVeilig.com
Geplaatst op 28-11-2018


Share on: