Klaas Knot krijgt topfunctie bij Financial Stability Board

Vandaag is Klaas Knot, President bij De Nederlandsche Bank, benoemd tot vicevoorzitter van de Financial Stability Board (FSB). Randal Quarles, bestuurder en vicevoorzitter voor toezicht van de Amerikaanse Federal Reserve, wordt voorzitter. De benoeming gaat in op 2 december 2018.

Tevens is afgesproken dat Knot over drie jaar het voorzitterschap van Quarles overneemt, eveneens voor een periode van drie jaar. De huidige voorzitter Mark Carney treedt per 1 december terug.

Knot was al voorzitter van de Standing Committee on Assessment of Vulnerabilities (SCAV) en zal dat combineren met het vicevoorzitterschap. Knot gaat deze functie uitvoeren naast zijn rol als President bij DNB.

In een toelichting zegt de President van DNB: "Ik kijk ernaar uit om samen te werken met Randy bij het bevorderen van wereldwijde financiële stabiliteit door middel van een tijdige en consistente invoering van de afgesproken hervormingen, en via het aanpakken van opkomende kwetsbaarheden in het financiële systeem."

Knot spreekt tevens zijn dank uit aan Carney, die de afgelopen zeven jaar een belangrijke rol heeft gespeeld bij het bevorderen van financiële stabiliteit in de nasleep van de wereldwijde financiële crisis.

De FSB is tijdens een G20-top in Londen in 2009 opgericht. De G20 gaf het gremium mandaat om de stabiliteit van de financiële markt in het algemeen en de bankensector in het bijzonder te bevorderen. De FSB is de opvolger van het Financial Stability Forum dat in 1999 door de G7 is opgericht. Mario Draghi was de eerste voorzitter van de FSB. Mark Carney volgde hem op in 2011.

Margret Wallaard; bron gegevens DNB
Geplaatst op 26-11-2018


Share on: