Het effect van onverzekerde bestuurders op de verzekeringspremie

In Nederland zijn in totaal bijna 100.000 auto’s onverzekerd, wat vanzelfsprekend een ernstige zaak is. Opvallend is dat dit voor veel mensen geldt die onbewust de fout in gaan.

Op het moment dat je een auto koopt zet je deze op jouw eigen naam, tenminste, in de meeste gevallen. Dit wordt onder andere geregistreerd bij de Rijksdienst voor Wegverkeer (RDW). Vanzelfsprekend heb je hier ook enkele verplichtingen bij, zoals het houden aan de verkeersregels en het betalen van wegenbelasting. Ook is het verplicht om minimaal een WA-verzekering af te sluiten. Hiermee ben je gedekt voor de schade die je bij een ongeval aan een ander voertuig toebrengt.  Al deze eisen zijn altijd verplicht, hierbij maakt het niet uit of je 100.000 kilometer rijdt of de auto jaren niet gebruikt wordt.

Zonder autoverzekering rondrijden is strafbaar maar mocht dat je niet tegenhouden krijg je van het RDW ook iedere drie maanden dat je onverzekerd rijdt een boete. Dit zijn echter niet de enige gevolgen van onverzekerd rijden, het heeft namelijk ook een grote invloed op de maandelijkse premies van mensen die wel een autoverzekering afsluiten.


Onverzekerd zijn en schade rijden

Behalve de boetes van het RDW voor het bezit van een auto zonder autoverzekering zal je als je schade rijdt de kosten hiervoor uit eigen zak moeten betalen. In sommige extreme gevallen zoals met lichamelijk letsel van de tegenpartij, kan het zijn dat je dit niet kan betalen. De kans bestaat dat zij dan de schade vergoedt krijgen uit een waarborgfonds. Op deze manier zorgen deze mensen zonder autoverzekering ervoor dat mensen die wel netjes hun autoverzekering afsluiten meer moeten betalen. In feite compenseren deze verzekerde bestuurders de kosten voor onverzekerde bestuurders via een hogere maandelijkse premie.


Groot probleem in Nederland?

In Nederland zijn in totaal bijna 100.000 auto’s onverzekerd, wat vanzelfsprekend een ernstige zaak is. Opvallend is dat dit voor veel mensen geldt die onbewust de fout in gaan. Mensen die bijvoorbeeld een sloopauto of een auto hebben die alleen maar in hun tuin of op hun erf staat en nooit gebruikt wordt. Rijd je niet met de auto en wil je niet onnodig betalen voor een autoverzekering? Dan moet je de auto schorsen. Belangrijk is om daarbij te weten dat je niet op de openbare weg mag rijden. Ook moet je elk jaar de auto opnieuw schorsen want anders heb je weer te maken met de verzekeringsplicht. Hierover, en over alles wat betreft autoverzekeringen, kan je lezen op Autoverzekering.nl. 


Geplaatst op 04-12-2018


Share on: