Bijblijven en soms bijsturen is essentieel voor de coassurantiepraktijk

De wereld van de coassurantie en verzekeringen is een complexe waarin grote risico’s aan de orde van de dag zijn. Spelers in die wereld zijn daarom nooit uitgeleerd. Prof. mr. Mop van Tiggele, academic director van de opleiding Coassurantie & Verzekering, legt uit wat de meerwaarde van de opleiding is.
Hoe ben je zelf in dit vakgebied terecht gekomen?
“Ik was juridisch adviseur bij Allianz. Het vak verzekeringsrecht had ik nooit gevolgd, maar ik vond dat ik het wel moest volgen. Wel het werk doen, maar nooit het vak hebben gevolgd: het leek me niet te kunnen. Het was voor mij een behoorlijke stap, want als ik eerlijk ben: tijdens mijn studie had ik het vak heel bewust niet gevolgd.” “Verzekeringsrecht leek me over kleine lettertjes te gaan en het wel of niet hebben van dekking. Wat kan je ernaast zitten. In 2002 ben ik docent geworden aan de Erasmus Universiteit, ik schreef een proefschrift en sinds 2008 ben ik hoogleraar in het vak dat ik zo dapper probeerde te ontlopen.”
Sinds 2015 ben ik academic director van de opleiding Coassurantie & Verzekering, die om het jaar wordt aangeboden door Erasmus Academie.
Wat maakt de opleiding Coassurantie & Verzekering uniek?
“Het verzekeringsrecht is een wereld van doeners. Het zijn allemaal mensen die heel veel kunnen, maar die via de literatuur hun kennis niet gauw zullen delen. Wat de opleiding voor mij uniek maakt, is dat zij een brug slaat tussen hetgeen op de werkvloer gedaan wordt en de juridische wereld die daar – soms ook zonder dat je je daar vanuit die praktijk van bewust bent – achter schuilgaat. We geven niet een introductie op een deelgebied, maar specialiseren en verdiepen op de deelgebieden die wezenlijk zijn.”
“Uniek is voor mij overigens ook het docentencorps dat bij de opleiding betrokken is. De docenten, waarvan het grootste deel inmiddels voor de derde keer meedoet, zijn allemaal specialist op hun eigen onderwerp. Die opleiding is daarmee en daardoor echt van niveau.”
Waarom hebben mensen deze opleiding nodig. Welke voordelen levert het op?
“Coassurantie draait om het onderbrengen van grote risico’s. En omdat het zo’n praktische wereld is, doen de op de branches betrokken makelaars en verzekeraars hun kunstje vaak al jaren op de eigen manier, binnen gegeven, eigen verhoudingen en daarbij behorende chemie. Juist voor de ingevoerde deskundigen is het wel eens goed te herijken. Waarom doen we de dingen zoals we ze doen? Is het best practice? Valt er nog wat te leren van de andere branches? Bijblijven en soms wat bijsturen is essentieel voor de praktijkvoering en dat doen wij met deze opleiding, zowel op praktisch als juridisch gebied.”
Hoe komt dat praktische aspect terug in de opleiding?
“We gebruiken naast de theorie vooral alledaagse voorbeelden en casussen. Bijvoorbeeld het bewijsrecht. Een makelaar stelt polisbepalingen en clausules op. De gekozen polistechniek kent in haar toepassing (bewijsrechtelijk gezien) eigen gevolgen. Om dat voor het voetlicht te brengen, wordt in de eerste dagen van de Leergang aandacht besteed aan polistechnieken en bewijs. Het hele palet wordt dan kort geschetst, mede aan de hand van casusposities. Voor mij als docent zijn deze dagen ook heerlijk, omdat het je weer laat zien en voelen hoe in de praktijk tegen leerstukken aangekeken wordt. Juist het neerzetten van de uitersten, van de praktijk tot aan de uitspraken van de Hoge Raad op dit gebied, geeft richting. Dit is een branche waarin de actualiteit altijd centraal staat en daarom komt de actualiteit ook uitgebreid aan bod.”
Waarom is deze opleiding interessant voor zowel verzekeraars als voor makelaars?
“Een aantal leerstukken speelt in de hele branche. Denk aan herverzekering, aan toezicht, compliance. Maar ook de beloningsregels, de internationale programma’s en sanctiewetgeving. Het zijn onderwerpen die voor alle spelers op de markt cruciaal zijn, maar waarvoor geldt dat het lastig is om constant geheel “bij” te zijn. Daarvoor is de materie te omvattend. Het is wezenlijk om zo af en toe de ins and outs weer te kennen. Daarom sprak ik eerder over herijken. Ook een wat beladen onderwerp als mededinging komt aan bod; we willen toch vooral niet roomser dan de paus zijn.”
“En natuurlijk leer je van elkaar. Dat is een belangrijk onderdeel van de opleiding. Ik heb al vaak genoeg van deelnemers gehoord: ‘Oh doet die verzekeraar dat zo bij technische verzekeringen? Daar heb ik echt nooit aan gedacht, laten wij daar ook eens aan denken.’ Het aardige van een Leergang als deze is dat er een soort jaarlaag bestaat: een groep die dingen met elkaar deelt. Dus ook voor de onderlinge contacten – juist over en weer, dus tussen makelaars en verzekeraars – is dit samenzijn onmisbaar.”
De opleiding is vrij breed. Waarom moet iemand die in een specifieke verzekeringsbranche werkt toch voor deze opleiding kiezen?
“Het grootste deel van de opleiding is vanwege de brede opzet en de ervaring die ons aanbod kenmerkt sowieso voor alle deelnemers relevant. Maar naast die gemene deler hebben alle branches ook een eigen blok in het programma. Dat biedt iedereen de kans om bij elkaar in de keuken te kijken en vooral weer van elkaar te leren.”
“En juist omdat de sprekers en docenten allemaal specialisten zijn, brengen ook zij altijd iets extra’s. Niet alleen als je wat minder van een bepaald vakgebied weet, juist ook als je al een expert bent. Ook dat is echt een meerwaarde ten opzichte van andere opleidingen.”
Op 18 maart start een nieuwe editie van de opleiding Coassurantie & Verzekering. Meer informatie over het programma en het inschrijfformulier vindt u op onze opleidingspagina. Bekijk de opleidingspagina van Coassurantie & Verzekering
Geplaatst op 24-01-2019
< VorigeVolgende >
Share on: