Cyber samen met bedrijfsschade grootste risico

In de nasleep van een aantal grote datalekken en privacyschandalen, fikse IT-storingen en de invoering van AVG-GDPR zijn cyberrisico’s een topprioriteit voor bedrijven in 2019. Dat is gerust een primeur te noemen. Volgens de Allianz Risk Barometer 2019 worden cyberincidenten (37% van de respondenten) samen met bedrijfsschade (BI) (37%) wereldwijd als de belangrijkste bedrijfsrisico’s gezien.

Klimaatverandering (#8 met 13%) en een gebrek aan goed opgeleide werkkrachten(#10 met 9%) zijn internationaal de grootste stijgers dit jaar. 

Tegelijkertijd hebben bedrijven steeds meer zorgen over aanpassingen in voorschriften en wetgeving (#4 met 27%) als gevolg van Brexit, handelsoorlog(en) en importtarieven. Het jaarlijkse onderzoek naar internationale bedrijfsrisico's van Allianz Global Corporate & Specialty (AGCS) reflecteert de risicoperceptie van een recordaantal van 2415 experts uit 86 landen waaronder CEO's, risk- en Insurance managers, makelaars en andere verzekeringsdeskundigen.
 
Barometer 2019
 • Bijna 2.500 risk professionals uit 86 landen participeren in 8e opeenvolgende onderzoek naar bedrijfsrisico’s.
 • Steeds meer verschillende en complexere bedrijfsschades met stijgende kosten - cyberincidenten grotere zorg dan brand/explosie en natuurrampen.
 • Toenemende cyberdreiging van staten en verwante hackergroeperingen. Kans op gerechtelijke vervolging na een datalek steeds groter.
 • Klimaatverandering en gebrek aan goed opgeleide werknemers grootste stijgers in 2019.
 • Bedrijfsschade, cyberincidenten en aanpassingen in voorschriften en wetgeving top 3 risico’s voor Nederlandse bedrijven.
 • Allianz Risk Barometer richt zich ook op specifieke risicoprofielen voor 22 topsectoren zoals;
  • luchtvaart (#1 cyberincidenten, #2 bedrijfsschade, #3 aanpassingen in voorschriften en wetgeving),
  • scheepvaart (#1 natuurrampen, #2 cyberincidenten, #3 marktontwikkelingen),
  • andere grote industrieën.

Belangrijkste bedrijfsrisico’s in Nederland
“Met 56% van de respondenten blijft bedrijfsschade ofwel Business Interruption (BI) het voornaamste gevaar wat het bedrijfsleven in Nederland bezighoudt,” zegt Arthur van Essen, Country Manager van AGCS Nederland. 

Bedrijfsschade (#1), Cyberincidenten (#2 met 32% van de respondenten) en Aanpassingen in voorschriften en wetgeving (#3 met 28%) worden dit jaar gezien als de toprisico’s in Nederland.
De risico-experts binnen de Nederlands bedrijven zijn voor het eerst echt bezorgd om Brand en Explosie, het risico welk dit jaar de top 10 nieuw binnenkomt.
 
Downloads
·         Allianz Risk Barometer 2019 - Volledig rapport klik hier
·         Appendix - Klik hier voor resultaten per regio, land, sector en bedrijfsomvang
Geplaatst op 15-01-2019

< VorigeVolgende >


Share on: