Mediterranean Shipping Company (MSC) betaalt volledige kosten opruiming

Mediterranean Shipping Company (MSC) heeft de autoriteiten in Nederland en Duitsland geïnformeerd dat het bedrijf de volledige kosten voor het opruimen van de 270 overboord gevallen containers van het schip MSC Zoë op 2 januari gaat betalen.

Het containerschip MSC Zoë verloor in de nacht van 1 op 2 januari ongeveer 270 containers. De Kustwacht kreeg de melding toen het schip ter hoogte van het Duitse eiland Borkum voer. 

Een aantal containers en veel losse goederen zijn aangespoeld op de Waddeneilanden. Een aantal containers zijn nog spoorloos. Het containerschip bevindt zich nu in de haven van Bremen. Daar wordt het containerschip gelost en daar zal ook inspectie plaatsvinden, zodat duidelijk wordt welke containers overboord zijn geslagen.

De Kustwacht waarschuwt met behulp van navigatieberichten het scheepvaartverkeer. Het Kustwachtvliegtuig vliegt geregeld boven de Waddeneilanden om eventuele containers te lokaliseren. De ETV Guardian ligt stand-by mocht een schip tegen een container varen en in nood komen. Dan kan de Guardian direct hulp bieden. Ook is er contact met betrokken organisaties zoals de Veiligheidsregio Fryslân en Rijkswaterstaat. 

MSC laat zoeken naar de containers die overboord zijn gevallen totdat alle containers zijn gevonden. MSC draagt ook zorg voor de stranden van de Nederlandse en Duitse kustlijnen die met betrekking tot dit incident worden opgeruimd.

MSC heeft de benoeming van het Salvagebedrijf Ardent Global bevestigd en Ardent zal het zoeken naar de containers in beide landen in samenwerking met de relevante autoriteiten coördineren.

Het Amerikaans bedrijf Ardent is wereldwijd bekend om zijn expertise op het gebied van berging en wordt vaak in noodsituaties ingeschakeld. Ardent streeft er samen met MSC naar om de impact van dit ongeval op het milieu en de veiligheid van de vaarroute tot een minimum te beperken.

Zoals eerder werd gecommuniceerd werken andere gespecialiseerde bedrijven die door MSC zijn aangesteld nog steeds samen met de autoriteiten aan de strandschoonmaak.

Daarnaast zette het ministerie van Defensie vorige week al 100 manschappen in om te helpen met de schoonmaak van de stranden op de Waddeneilanden.

Zie ook het bericht: militaire-bijstand-op-waddeneilanden/4675


 

 

Geplaatst op 08-01-2019

< VorigeVolgende >


Share on: