Meer nodig om wangedrag tijdens de jaarwisseling aan te pakken

Er is meer nodig om het wangedrag tijdens de jaarwisseling aan te pakken. Voorzitter Stephan Wevers van Brandweer Nederland is van mening dat er meer moet worden gedaan om excessen uit te bannen.


Wevers: ,,Naast vuurwerkslachtoffers zijn dit jaar opnieuw brandweercollegae geconfronteerd met geweld of moesten zij in een grimmige sfeer en soms zelfs met ondersteuning van politie hun werk doen”, aldus Wevers. ,,Wij hebben 15.000 mensen paraat staan en die moeten veilig kunnen werken.” Krachtige uitspraken van premier Mark Rutte over onruststokers die met oud en nieuw hulpverleners belagen, helpen dat probleem niet op te lossen. Dat stelt voorzitter Gerrit van de Kamp van politievakbond ACP.


Premier Rutte zei dat hij deze raddraaiers ,,het liefst allemaal persoonlijk in elkaar zou willen slaan”, wat natuurlijk niet kan en mag. Net als Wevers vindt Van de Kamp dat dit soort bijzondere uitspraken niet helpen. Het probleem wordt er namelijk niet kleiner van. Een landelijk verbod van vuurwerk zou wel helpen. Dat is een wens van de politie en ook van ons als bond. Maar dat doet Rutte niet. Dus het zijn slechts woorden, die bovendien over twee dagen alweer vergeten zijn. Geen daden”, aldus Van de Kamp.


Wevers meldt verder dat de brandweer graag ingaat op de uitnodiging van Rutte en minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) om met alle betrokkenen te kijken wat ze kunnen doen om het toenemende wangedrag met oud en nieuw te stoppen. Voorzitter Rob den Besten van de centrale ondernemingsraad (cor) van de politie vindt het misplaatst dat Rutte ,,zulke stoere taal uit. Onze mensen raken gewond.


Het is tijd voor daden, het moet nu een keertje klaar zijn.” Den Besten zegt dat politieagenten zich door de politiek in de steek gelaten voelen. Het kabinet zou volgens hem lef moeten tonen en echte maatregelen aankondigen, waardoor politieagenten en andere hulpverleners veilig kunnen werken tijdens de jaarwisseling.
Brongegevens: Brandveilig.com
Geplaatst op 16-01-2019

< VorigeVolgende >


Share on: