Verplicht aan de slag met gladheid voor de deur

De werkgever is verantwoordelijk voor het goed begaanbaar maken van de entree van de organisatie. Nu vorst aan de grond op sommige plaatsen voor spekgladde straten zorgt, is er dus werk aan de winkel.


Het arbobeleid van uw organisatie houdt niet op bij de voordeur. Het is zaak om te voorkomen dat werknemers en bezoekers uitglijden als ze het bedrijfspand willen binnengaan of verlaten. Door de vorst van de afgelopen dagen neemt het risico op gebroken en gekneusde lichaamsdelen sterk toe. Volgens artikel 3.2 van het Arbeidsomstandighedenbesluit moeten arbeidsplaatsen veilig toegankelijk zijn en ook weer veilig kunnen worden verlaten.


Valgevaar door gladde stoepen in de RI&E
Om het risico op bedrijfsongevallen  door gladheid te verminderen, moet in de risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) (tool) van uw organisatie een zogenoemd gladheidsbestrijdingsplan staan om effectief en snel te kunnen optreden. Daarbij moet in kaart zijn gebracht welke plaatsen op het terrein de hoogste risico's bij gladheid opleveren. Die inventarisatie vormt de basis voor  een plan, waarin staat wie welke maatregelen moet uitvoeren als er sprake is van gladheid. Als het hele bedrijfsterrein moeilijk te behoeden is voor valgevaar, moeten ten minste de laad -en losplaatsen en de looppaden speciale aandacht krijgen.


Ga gladheid te lijf met strooizout
Door gladheid, sneeuw en ijzel kunnen werknemers of bezoekers uitglijden en vallen. Natuurlijk moeten zij zelf ook uitkijken, maar gladheid kan verraderlijk zijn. Gladheid is te bestrijden door te strooien met zout of zand. Droogloopmatten neerleggen buiten bij de ingang kan ook helpen. En mocht het flink gaan sneeuwen, dan kan de sneeuw het beste aan de kant worden geschoven met sneeuwschuivers.

Brongegevens: Rendement
Geplaatst op 22-01-2019

Volgende >


Share on: