Onderzoek naar inbraken in Noord-Brabant 2018

Afgelopen jaar zijn inbrekers stevig te werk gegaan in Noord-Brabant, in totaal werd hier 4268 keer ingebroken. In Eindhoven gebeurde dit verreweg het vaakst: 15,8% van alle Brabantse inbraken vond namelijk plaats in deze stad. Dit blijkt uit bureauonderzoek van het Inboedelverzekering Informatie Centrum (IIC), op basis van nationale politiecijfers.


Inbraken in Noord-Brabant
In Noord-Brabant waren er vorig jaar 5718 pogingen tot inbraak. Niet alle pogingen bleken echter een succesvolle afloop te hebben voor de inbreker. In 1148 van de gevallen lukte het inbrekers niet om binnen te dringen en bleef het slechts bij een poging. De overige 4268 pogingen waren echter wel succesvol voor inbrekers, wat neerkomt op zo’n driekwart van alle inbraakpogingen in Noord-Brabant.


Meeste inbraken in Eindhoven
In Noord-Brabant werd er vorig jaar overduidelijk het vaakst ingebroken in Eindhoven. In totaal vonden hier 899 inbraakpogingen plaats. Bij driekwart van deze pogingen (674) konden de inbrekers daadwerkelijk het gebouw binnendringen, terwijl dit bij de overige 255 gevallen mislukte.


Wanneer het aantal inbraak-incidenten in Eindhoven wordt afgewogen tegen het inwoneraantal, blijkt dat ook de relatieve kans op inbraak hoog ligt in deze stad. De kans op inbraak is hier namelijk 73% hoger dan het provinciale gemiddelde.


Inbraakkans hoogst in Cranendonck, laagst in Etten-Leur
Afgewogen tegen het aantal inwoners, ligt de kans op inbraak in Noord-Brabant met stip het hoogst in de gemeente Cranendonck. In 2018 vonden hier 136% vaker inbraakpogingen plaats dan in een gemiddelde Brabantse gemeente.


Per inwoner vinden daarentegen de minste inbraakpogingen plaats in Etten-Leur. De relatieve kans op een inbraak ligt in deze gemeente namelijk 91% onder het provinciale gemiddelde. Opvallend is wel dat inbrekers vaak succesvol te werk zijn gegaan in Etten-Leur. In 88,5% van de gevallen lukte het hen om daadwerkelijk binnen te dringen.


De kans op een succesvolle inbraak
In 2018 ging het inbrekers het beste af in de gemeente Alphen-Chaam. 92,3% van de inbrekers konden hier daadwerkelijk het huis binnendringen. In een gemiddelde Brabantse gemeente ligt deze succesratio op 74,7%. Ook in Eersel (90,5%) en Boekel (89,5%) hebben inbrekers vaak succes.


Het minst succesvol zijn inbrekers daarentegen in de gemeenten Geertruidenberg (58,5%), Sint-Michielsgestel (58,2%) en Vught (59,3%).


Aantal Noord-Brabantse inbraken t.o.v. 2017
Op landelijk niveau daalde vorig jaar het aantal inbraken ten opzichte van 2017 met 7,8%. In Noord-Brabant was deze afname echter niet zichtbaar. Het aantal succesvolle inbraken is met een minimale stijging van 0,9% namelijk nagenoeg gelijk gebleven.


Wel waren er maandelijks grote schommelingen te zien. In Noord-Brabant werd er aantoonbaar minder ingebroken in de maanden april (-26,9%) en augustus (-24,9%). De grootste toename was daarentegen te zien in oktober (+38,3%).

Geplaatst op 22-02-2019


Share on: