Aon overweegt mogelijk een bod tegen rivaliserende Willis Towers Watson

Aon overweegt mogelijk een bod tegen rivaliserende Willis Towers Watson, dit is een deal die mogelijk een verzekeringsmakelaar creëert met meer dan 19 miljard dollar aan jaaromzet.

In een verklaring zei Aon: "Het bedrijf bevestigt dat het zich in een vroeg stadium bevindt om een ​​bedrijfscombinatie van alle aandelen met Willis Towers Watson te overwegen. Het bedrijf benadrukt dat de evaluatie van een mogelijke transactie zich op dit moment in een voorbereidende fase bevindt en er nog geen zekerheid is dat er een transactie zal gaan plaatsvinden, in welke vorm of wat de voorwaarden zijn waarop een transactie kan worden voortgezet."
 
De aankondiging volgde op een Bloomberg-rapport van dinsdag en verwees daarbij naar niet-geïdentificeerde bronnen die zeiden dat Aon zich voorbereidt om een ​​bod in te dienen in de komende weken en dat het bedrijf voorlopige gesprekken heeft gevoerd.
 
Als het doorgaat zou een fusie van Aon, de op één na grootste makelaardij ter wereld, met Willis Towers Watson, de nummer 3-makelaar, de grootste verzekeringsmakelaardij ter wereld creëren. Hierdoor zou rivaal Marsh & McLennan Cos. Inc., in proces met de aankoop van Jardine Lloyd Thompson Group PLC, in de Top 10-makelaardij komen.
 
Het belangrijkste voordeel van de fusie is de toevoeging van schaalgrootte en efficiëntie aan Aon, aldus analisten.
 
Aon rapporteerde in 2018 een omzet van 10,8 miljard dollar en Willis Towers Watson meldde 8,5 miljard dollar. Aon heeft ongeveer 50.000 werknemers in ongeveer 120 landen en gebieden en Willis Towers Watson heeft ongeveer 43.000 werknemers in ongeveer 140 landen en gebieden, volgens de recentste registratieaanvragen van de makelaars.
 
"Aon heeft bewezen zeer goed te zijn in acquisities en marge-uitbreiding, dus dit zou een nieuwe kans bieden om de efficiëntie te verbeteren en, ondanks een onvermijdelijke inkomstenverlies, denk ik dat dit gecombineerde bedrijf een nog grotere kracht zou zijn om rekening mee te houden op de markt," zei Meyer Shields, managing director bij Keefe Bruyette & Woods Inc. in Baltimore.

"Sommige klanten van de makelaars kunnen hun rekeningen om diversificatieredenen verplaatsen en sommige producenten zullen waarschijnlijk vertrekken als er een deal doorgaat, wat voor makelaars onder de grootste drie voordeel zou kunnen opleveren. De potentiële deal zou de keuzes voor klanten die op zoek zijn naar de mogelijkheden van grote makelaars verder beperken," aldus Meyer Shields. "Op dit moment is er een wereld met twee en een half legitieme mondiale tussenhandelaren, driekwart misschien, en nu zijn we op twee beland. Vanuit het oogpunt van Willis Towers Watson zal de aangeboden prijs waarschijnlijk de belangrijkste factor zijn om te overwegen, in plaats van om strategische redenen te fuseren met een grotere rivaal, hoewel Willis Towers Watson-makelaars toegang hebben tot meer middelen als de deal is voltooid,” zei Meyer. “Maar een onafhankelijke Willis Towers Watson heeft een zeer duidelijke weg voorwaarts in termen van het genereren van aandeelhouderswaarde."

De deal zou ook bijdragen aan Aon's employee benefits-activiteiten, aldus de heer Cunningham, opmerkend dat, hoewel Aon een lange geschiedenis heeft van groeien via overnames, het bedrijf de afgelopen jaren grotendeels gericht was op speciale acquisities.

Aon groeide aanzienlijk door binnenlandse en internationale activiteiten in de jaren 1990 en 2000 door een reeks spraakmakende deals. Hoewel de roots van het bedrijf in Chicago liggen, waar het nog steeds substantiële operaties kent, is in 2012 zijn officiële adres overgegaan naar Londen, wat aanzienlijke belastingvoordelen opleverde. De assurantiebemiddelingsactiviteiten van Willis Towers Watson zijn ontstaan ​​vanuit de oorsprong in Londen, hoewel het aanzienlijk is uitgebreid in de VS met de fusie van 1990 met Corroon & Black Corp.
 

Marsh & McLennan rapporteerden in 2018 15 miljard dollar aan inkomsten en JLT rapporteerde 1,45 miljard dollar, maar Marsh & McLennan meldden deze week dat de lucht- en ruimtevaartafdeling van JLT zou worden verkocht aan Arthur J. Gallagher & Co. om de zorgen van Europese regelgevers over de fusie te onderdrukken.

 

Meyer Shields zei dat toezichthouders mogelijk bezorgd zijn over de mededinging naar een fusie tussen Aon en Willis Towers Watson, gezien hun bezorgdheid over Marsh / JLT.

 

De topman van Willis Towers Watson zei vorige maand dat de integratie van activiteiten na de toenmalige record fusie van makelaar Willis Group Holdings PLC en consultant Towers Watson & Co. in het vierde kwartaal van 2018 voltooid was.

 

Tijdens een conferencecall met analisten over de resultaten van het vierde kwartaal van het bedrijf, zei CEO John Haley dat Willis Towers Watson met de integratie van de firma's op zoek te zijn naar meer overnames.

 

Willis Towers Watson heeft de aankondiging van Aon erkend in een afzonderlijke registratieaanvraag. Een woordvoerster van Aon heeft niet onmiddellijk commentaar gegeven. Een woordvoerder van Willis Towers Watson weigerde commentaar te geven.

Geplaatst op 06-03-2019


Share on: