Brand bij sterrenrestaurant The Jane in Antwerpen

Zaterdagmiddag 9 maart rond 1 uur is er brand uitgebroken in het tweesterrenrestaurant The Jane in Antwerpen. De brand is ontstaan in de keuken. Alle gasten zijn direct geƫvacueerd. De brandweer was snel ter plaatse. Het is nog niet bekend hoeveel (gevolg) schade er is ontstaan.


Het vuur is vermoedelijk ontstaan nadat een steekvlam in de dampkap terechtkwam. De brand reikte tot aan het dak van de keuken, deze was echter vrij snel onder controle. Uitbreiding naar de rest van het restaurant is voorkomen, maar er was wel veel rookontwikkeling. Er zijn zo'n 100 gasten en circa 50 personeelsleden geëvacueerd.  
Nog dezelfde dag zijn er al zoveel mogelijk meubels en andere stukken uit het restaurant gehaald om verdere rookschade te voorkomen. Het restaurant blijft voor onbepaalde tijd gesloten. De komende dagen wordt onderzocht wat de mogelijkheden zijn en men hoopt over een maand het restaurant weer te kunnen heropenen.

Het restaurant is gevestigd in een kapel van een oud militair ziekenhuis. Blikvanger in het restaurant is een 800 kilo wegende kroonluchter met 150 lichtpunten. Tijdens de Restaurant and Bar Design Awards in Londen in 2015 werd het uitgeroepen tot mooiste restaurant ter wereld. The Jane nam het op tegen 859 andere restaurants en bars uit zeventig landen en ging met drie awards (Best Overall Restaurant, Best International Restaurant en Winner Europe Restaurant) naar huis. 
 
In 2018 heeft het interieur van tweesterrenrestaurant The Jane van Nick Bril en Sergio Herman in Antwerpen een restyling ondergaan. Het vernieuwde interieur van The Jane is voorzien van nieuw en op maat gemaakte meubels, hogere zitelementen, kunstvoorwerpen en een geheel nieuwe kleurenpalet dat geïnspireerd is op de glas in lood ramen van Studio Job en onder regie van Piet Boon.
De Nederlandse kunstenares Anouk Kramer ontwierp een moderne en artistieke interpretatie van keukenmaterialen.  De exclusieve, rustieke kunstwerken werden op een subtiele manier in het interieur geïntegreerd.


The Jane
Het restaurant van Sergio Herman en Nick Bril opende op dinsdag 25 maart 2014 haar deuren. Nick Bril heeft de dagelijkse leiding in het restaurant. The Jane staat dit jaar op plek 89 van de World’s 50 Best Restaurants 2018. Sergio Herman (1970) kookte vijfentwintig jaar lang in het familierestaurant Oud Sluis in het Zeeuwse Sluis. Herman stond acht jaar in de Top 50 van The World’s 50 Best Restaurants. In december 2013 sloot hij de deuren van Oud Sluis om zich toe te gaan leggen op nieuwe projecten. Naast restaurant The Jane in Antwerpen, Pure C, AirRepublic en de nieuwe foodbar Blueness in Cadzand, werd hij mede-eigenaar van Frites Atelier Amsterdam.

Geplaatst op 09-03-2019


Share on: