Buitenlandse partijen actief op de volmachtmarkt

RiFD (Rating- en kennisinstituut financieel dienstverleners) heeft onderzoek gedaan naar de volmachtmarkt. Hieruit blijkt dat steeds meer buitenlandse partijen een deel van de volmachten willen. Hierdoor worden de volmachten verder opgedeeld.

Van de 33 traditionele volmachtverzekeraars hebben 48% een buitenlandse moeder. Het hoge percentage is voor een groot deel te verklaren doordat buitenlandse verzekeraars via volmachtkantoren efficiënt en snel toegang tot de Nederlandse assurantiemarkt kunnen krijgen.

De buitenlandse verzekeraars werken vaak onder een buitenlandse rechtsvorm en vallen hierdoor niet onder de controle van DNB. Ze werken op een Europees paspoort (freedom of services) via een branche office of op basis van Cross border services. Een aantal verzekeraars, waaronder ARAG, Allianz en HDI, zijn recent veranderd naar een buitenlandse rechtvorm.

Veel buitenlandse partijen zijn als beursvolmacht op de co-assurantiemarkt of zijn nicheplayer voor een specifieke (leven)branche of bedrijf. Wellicht gaan deze zich in de toekomst ook op de traditionele markt begeven, zoals China Taiping. De traditionele markt wordt ondertussen kleiner door overnames, zoals in het afgelopen jaar De Generali, London en Delta Lloyd.

Het aantal huisvolmachten is ondertussen ook aan het afnemen door overnames. Er zijn meer dan 28 serviceproviders , maar niet iedere serviceprovider werkt met volmachten. Banken en verzekeraars hebben vaak een beperkt aantal volmachten, over het algemeen bij een eigen verzekeraar of een verzekeraar met een branche die zelf niet wordt gevoerd. Zoals Movir met een volmacht bij NN en Bovemij die bij de DAS een volmacht heeft. Deze kantoren rekenen we niet tot de volmachtmarkt.
Er zijn in Nederland nog een kleine 240 gevolmachtigden. Serviceproviders hebben vaak meer volmachten dan huisvolmachten.

Samengevat kan er worden gesteld dat op de volmachtmarkt steeds meer buitenlandse verzekeraars deel uit gaan maken van de volmachtmarkt. Buitenlandse risicodragers die zaken willen doen zullen dit moeten doen met steeds minder gevolmachtigden die verder groeien en een steeds sterkere positie innemen.

De getoonde informatie is afkomstig uit de RiFD volmacht module, een online beschikbare database op naam niveau.
Lees hier de uitgebreide publicatie van Ratinginstuut Financieel Dienstverleners.
 
Bron: Ratinginstituut Financieel Dienstverleners
Geplaatst op 09-04-2019

< VorigeVolgende >


Share on: