VNAB ondersteunt grootste verzekeringsbibliotheek

De boekencollectie is een samenvoeging van de aan de Erasmus Universiteit aanwezige bibliotheek van het Verzekeringsinstituut en de Van Eijck collectie, zoals deze door de firma C.A. van Eijck & Zoon, Makelaars in Assurantiën, ter gelegenheid van haar 125-jarig bestaan is opgezet.

Met ingang van 2019 is de collectie samengevoegd opgenomen in de bibliotheek van de Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR) en wordt zij financieel ondersteund door de VNAB. De collectie vormt hiermee de grootste verzekeringsbibliotheek van Nederland.
 
Historie
Ter gelegenheid van het toenmalig 125-jarig bestaan van makelaarskantoor Van Eijck heeft de firma een aanzienlijk bedrag beschikbaar gesteld voor de aanschaf van verzekeringsrechtelijke boeken. De Universiteit Leiden heeft ruimte ter beschikking gesteld, de collectie beheerd, het uitlenen van boeken mogelijk gemaakt en suggesties gedaan voor de jaarlijkse aanschaf van boeken. De destijds opgerichte Stichting Van Eijck Bibliotheek besliste welke boeken werden aangeschaft. De stichting kende vier bestuursleden, te weten twee voormalig directieleden van Van Eijck, Carel de Knegt en Rob Noordzij, en twee hoogleraren met een verzekeringsachtergrond, prof.mr. Mendel en prof.mr. Wansink. De collectie telt inmiddels bijna 500 boeken. Na het staken van de bedrijfsactiviteiten is Van Eijck op zoek gegaan naar wegen om de collectie ook voor de toekomst te waarborgen. Prof.mr. Mop van Tiggele heeft daarop ingang gezocht bij haar universiteit, waarna de collectie (samengevoegd) is ondergebracht bij de bibliotheek van de EUR. 
 
Kennis centraal
Met de overname van de financiële ondersteuning van de collectie wil de VNAB kennis centraal stellen en haar leden en partners motiveren om van deze werken gebruik te (blijven) maken. Met de verplaatsing naar Rotterdam vormen de boeken een mooie aanvulling op de collectie van de Erasmus Universiteit die al een mooie bibliotheek kent voor zee- en transportverzekeringen
(de Collectie Schadee) en ook de Wansink Collectie beheert.
 
Geplaatst op 25-04-2019

< VorigeVolgende >


Share on: