Cyberaanval op het Noorse Norsk Hydro kost ruim 46,5 miljoen euro

De cyberaanval die in maart de computernetwerken van het Noorse Norsk Hydro verlamde kost de aluminiumfabrikant in het eerste kwartaal tot 450 miljoen Noorse kronen ( ruim 46,5 miljoen euro).

Het in Oslo gevestigde bedrijf, een van 's werelds grootste producenten van het lichtgewicht metaal, werd gedwongen om op 19 maart een deel van de productie stop te zetten en andere bedrijfstakken over te schakelen op handmatige bediening nadat hackers hun systemen hadden geblokkeerd.
 

Norsk Hydro heeft zijn winstverslag over het eerste kwartaal met vijf weken hierdoor moeten uitstellen tot 5 juni, in een poging om de systemen voor rapportage en facturering te herstellen. Het bedrijf bevestigt dat het een cyberverzekering heeft om de kosten van de aanval te dekken.


De Noorse nationale veiligheidsautoriteit - het staatsagentschap dat verantwoordelijk is voor cybersecurity - zei dat de aanval een virus gebruikte dat bekend staat als LockerGoga, een relatief nieuwe stam van de zogenaamde ransomware, die computerbestanden versleutelt en om betaling vraagt ​​om ze te ontgrendelen. Norsk Hydro beweerd geen losgeld te betalen om weer toegang te krijgen tot zijn computers en servers. In plaats daarvan geeft het de voorkeur aan het herstellen van gegevens van back-upsystemen.


De eenheid Extruded Solutions van het bedrijf, die platen aluminium omzet in afgewerkte producten voor onder andere autofabrikanten en bouwbedrijven, werd het meest getroffen door de cyberaanval. "Voorlopige gegevens tonen aan dat de externe verkoopvolumes in geëxtrudeerde (hoge verhitting) oplossingen daalden tot 333.000 ton in het eerste kwartaal ten opzichte van 362.000 ton in hetzelfde kwartaal van vorig jaar", zei Norsk Hydro in een verklaring.


Extruded Solutions had wel gepland dat de volumes "iets onder" het niveau van een jaar geleden zouden uitkomen, maar de cyberaanval bracht de output verder terug. Terwijl andere bedrijfstakken, waaronder Bauxite & Alumina, Primary Metal, Energy en Rolled Products, bijna normaal hebben kunnen produceren, was er wel een hogere mate van handmatige bediening nodig.

 
Norsk Hydro is een Noors energie- en aluminiumconcern met 23.000 werknemers. Het bedrijf is actief in 40 landen waaronder Nederland.
 

Geplaatst op 01-05-2019


Share on: