Roken past niet meer bij Achmea

Vandaag op Wereld Niet Roken Dag besteedt Achmea extra aandacht aan het stoppen met roken. Want vanaf 1 januari 2020 is heel Achmea 100 procent rookvrij. In aanloop daarnaartoe bieden we alle collega’s en hun huisgenoten gratis stoppen-met-rokencursussen aan. Willem van Duin, voorzitter van de Raad van Bestuur van Achmea en Michael Rutgers, voorzitter van het Longfonds lichten toe waarom het zo belangrijk is om te stoppen met roken. En wat een werkgever daarin kan betekenen.


“Roken past niet meer Achmea.” zegt Willem van Duin. “Samen met onze collega’s werken we aan een gezonde, veilige en toekomstbestendige samenleving. Vanaf volgend jaar mogen onze collega's, klanten, leveranciers en andere bezoekers niet meer roken in en om de Achmea-panden. Alle rookfaciliteiten die nu nog bestaan, verdwijnen of krijgen een andere bestemming.”
 

Michael Rutgers geeft aan hoe lastig het is om te stoppen met roken: “Het is algemeen bekend dat 80- 85% van de mensen die roken ook daadwerkelijk willen stoppen met roken. Maar het lukt ze gewoonweg niet. Jaarlijks gaan nog 22 000 mensen in Nederland dood aan gevolgen van roken. Dat is onacceptabel veel. Belangrijk is dat alle partijen die daar een rol in kunnen spelen, dat ook doen. Dat kunnen dokters zijn, familie maar zeker ook werkgevers. Want de meeste rokers willen dus stoppen. Je gunt mensen die keuze om te stoppen.”


Een rookvrij bedrijf is logisch
Willem van Duin: “Gezondheid zit in de kern van onze identiteit en ambitie. Als werkgever vinden we de gezondheid en vitaliteit van onze medewerkers dan ook erg belangrijk. Een rookvrij bedrijf is daarom een logische keuze. We realiseren ons natuurlijk wel dat stoppen met roken niet iets is dat je van de ene op de andere dag doet.”


Ondersteuning bij stoppen met roken is essentieel zegt Rutgers: “Vanuit de Rookvrije generatie hebben we allerlei tips en tricks ontwikkeld. Er is heel veel informatie beschikbaar. We werken ook samen met partijen als Heartbeat Ventures om bedrijven te helpen bij het stoppen met roken. Dat is mooi, want dat is een win- win situatie. Dus voor zowel de werkgever als voor de werknemer is het positief.”


Steun uit je omgeving is nodig
Willem van Duin: “We hebben in januari aangekondigd dat we vanaf 2020 Rookvrij worden. Dit jaar bieden we ondersteuning aan mensen die gaan stoppen met roken. Iedereen die voor en bij ons werkt, kan een gratis professionele stoppen-met-roken-training volgen. Ook onze leveranciers zijn van harte welkom. Partners en kinderen mogen ook meedoen. Want steun in je omgeving bij stoppen met roken is belangrijk om succesvol te zijn. Samen sta je sterker!”


Rutgers zegt dat er al veel informatie is voor werkgevers: “Je hoeft het wiel niet opnieuw uit te vinden. Ga dit traject aan samen met ervaringsdeskundigen. Haal informatie op bij bijvoorbeeld de Rookvrije Generatie . Laat je helpen om dit traject succesvol te laten verlopen.”


Een Rookvrije Generatie
Dat past bij wie we willen zijn als organisatie, wat we willen uitstralen en waaraan we willen bijdragen: een Rookvrije Generatie in 2040. Met kinderen die een goede start maken en daar een leven lang profijt van hebben. Met actieve volwassenen die fit hun pensioen in gaan. Een samenleving waarin niemand meer (over)lijdt aan de gevolgen van roken
 
Geplaatst op 31-05-2019


Share on: