Achmea Foundation laat sociale ondernemingen in de zorg groeien

Tijdens een feestelijke finale werd gisteravond bekendgemaakt dat zes sociale scale-ups een jaar lang extra ondersteuning krijgen om hun maatschappelijke impact te vergroten in de strijd tegen eenzaamheid. De ondernemingen zijn eerder door Achmea Foundation samen met Zilveren Kruis en BeBright geselecteerd voor het ImpactPlus Groeiprogramma vanwege hun vernieuwende oplossingen.


Het thema van het ImpactPlus Groeiprogramma 2019 is ‘Samen en niet alleen’. Alle deelnemers maken met hun product of dienst het verschil tegen eenzaamheid. De ondernemingen zijn: IMOVE, KOPPL, Mantelaar, Omapost, Vraagelkaar en Zorgoppas. Tijdens een feestelijke bijeenkomst in Utrecht presenteerden de ondernemers hun groeiplannen. Deze zijn beoordeeld door een expertpanel op hun groeiambities. De experts hebben besloten dat alle zes sociale ondernemingen een boost krijgen om bij te dragen aan duurzame groei en daarmee aan meer impact.


Marjolein Verstappen, directeur Achmea Foundation, onderstreept het belang van sociale ondernemingen in de zorg. Sociale ondernemingen in de zorg zijn er nog niet zo veel, terwijl zij juist vraaggerichter, creatiever en flexibeler kunnen inspelen op complexe maatschappelijke vraagstukken. Deze startende ondernemingen hebben soms een steuntje in de rug nodig. Achmea Foundation draagt hier graag aan bij door ImpactPlus. Ons doel? Sociaal ondernemers in de zorg helpen hun positieve impact te vergroten!”


Ondernemen met een échte drijfveer
Janet Turskstra van Vraag Elkaar ligt toe wat haar drijft om sociaal te ondernemen: “Voorheen werkte ik als consultant en adviseerde ik raden van bestuur over reorganisaties. Mijn échte drijfveer is: ‘hoe kunnen we de wereld wat socialer maken’. Met Vraag Elkaar wil ik mensen verbinden op basis van gelijkwaardigheid. Het platform helpt mensen bij elkaar te brengen die bij elkaar passen.”


Andere deelnemer Nikita Shahbazi van IMOVE vertelt over haar onderneming: “40% tot 50% van nieuwkomers in Nederland heeft psychische problemen. IMOVE helpt slachtoffers van trauma en oorlog om hen beter in hun kracht te laten staan. Dat doen we door dans en beweging. Het lichaam is verkrampt, wij zien dat dans en beweging bevrijdend werkt. Door de training en coaching via ImpactPlus kunnen wij IMOVE verder brengen.”


Publieksprijs
Als afsluiter werd een Publieksprijs geïntroduceerd. De komende tien dagen kan iedereen online een stem uitbrengen op die onderneming die zij een extra financiële boost van €10.000,- willen geven, bedoeld om het groeiplan te realiseren. Stemmen kan op: www.impactplus.social/stemmen.


ImpactPlus is een initiatief van Achmea Foundation, in samenwerking met BeBright en Zilveren Kruis. In een intensief Groeiprogramma helpt ImpactPlus sociale ondernemingen in zorg en welzijn met het vergroten van hun maatschappelijke impact. Topexperts en ervaren ondernemers hebben de groep ondernemers de afgelopen vier maanden begeleid met masterclasses en coaching sessies. Zij hebben samen gewerkt aan de professionalisering van hun onderneming en een plan voor groei.


Naast individuele coach sessies waren er vijf trainingsdagen rond de groeithema’s: klanten bereiken, businessmodel, impact meten, positionering & marktbewerking en (online) communicatie. Ook was er een uitdagende Challenge, waarin ruim 20 professionals uit het veld kritisch meedachten met de groeiplannen. De Grande Finale is de feestelijke afsluiting van het Groeiprogramma en daarmee ook de start van een nieuwe ondernemingsfase.


Ook het komende jaar krijgen de deelnemers begeleiding van experts en toegang tot het brede netwerk van Achmea Foundation, Zilveren Kruis en BeBright bij het realiseren van het groeiplan. Daarnaast stelt Achmea Foundation een financiële boost beschikbaar om de ondernemingen te laten groeien. Zie: www.impactplus.social

Geplaatst op 26-06-2019


Share on: