“Water deed lopen, piepen doet rennen” De marathon training is begonnen

Op 10 maart jongstleden begon de uitdaging voor Jean van Oosterhout om te trainen voor de ALS marathon in New York en op zondag 3 november 2019 wordt de marathon gelopen. Hierbij is alles uit de kast gehaald om met de beperkingen die er nog zijn te leren hardlopen. Inmiddels is er veel op gang gekomen en zijn er ongelooflijk veel donaties voor de stichting ALS ontvangen.

Bij een uitdaging als deze sta je er niet alleen voor. Dat blijkt uit de donaties, de aardige reacties, maar ook uit de spontane hulp, die veelal uit onverwachte hoek komt.
 
Hoe pas je nieuwe hardloopschoenen als je je voeten niet voelt?
Runners World in Rotterdam heeft hier met veel aandacht en geduld zo’n 2 uur aan gewerkt om er zeker van te zijn dat ik de marathon van New York op de meest geschikte schoenen zou lopen. Bij de kassa aangekomen wachtte een enorme verrassing. Ik mocht de schoenen niet afrekenen. Zoals Runners World het omschreef: “Jij loopt om sponsoring voor ALS te verwerven, maar zelf word je niet gesponsord. En dus doen wij dat.”
 
Ook uit onze branche komt niet alleen morele ondersteuning, maar mag ik ook zeer nuttige adviezen ontvangen. Eén van die adviezen sloot aan bij een analyse van een van de trainers van het ALS marathon team. En die adviezen hebben nu spectaculaire gevolgen.
 
Enkele weken terug was ons team te gast op Sport Centrum Papendal, waar wij intensief werden getraind. Onderdeel van de training was een duurloop.

Het goede nieuws is dat, dankzij de trainer die voor mij liep, een nieuw afstandsrecord kon worden gevestigd, 15 km.
Aan de New York City Marathon nemen 55 000 lopers deel.  In een dergelijke massa, zal het niet mogelijk zijn om visueel te focussen op de voeten een stabiele loper die voor mij uit blijft lopen. Hierdoor werd de uitdaging op slag zeer zorgelijk, immers wij zijn bijna halverwege de trainingsperiode en op eigen kracht, dus zonder haas, lukte het nog steeds niet om non-stop verder te lopen dan 2 km.
Maar daarin is nu een spectaculaire verandering gekomen. Onze trainer bedacht, dat het misschien zou helpen indien ik de visuele focus op de voetbewegingen van mijn “haas” zou kunnen ombouwen naar een auditieve focus… Met andere woorden, lopen op geluid.
 
In dezelfde periode kreeg ik spontaan ondersteuning van Arthur van Hoey Smith (V&A Advocaten en marathonloper), met uiterst nuttige tips en adviezen, waaronder het advies een horloge aan te schaffen met een signaalfunctie, vergelijkbaar met een metronoom. 
 
Mijn huidige horloge gebruik ik alleen om de route vast te leggen. Een nieuw horloge heb ik niet aangeschaft, omdat het tijdens het hardlopen niet lukt om een sporthorloge te bedienen of te raadplegen en evenmin lukt het op dit ogenblik om de informatie te verwerken. In plaats daarvan ontving ik een metronoom. 
Het “piep” kleine apparaatje is bedoeld voor muzikanten en heeft maar één functie en dat is het produceren van, jawel, piepsignalen.
Door het aantal piepjes per minuut en de looppas op elkaar af te stemmen, zou ik mij in theorie iets minder hoeven te concentreren op het kunnen maken van een hardlooppas.
 
Die theorie is inmiddels praktijk. 
Op vrijdag 28 juni was de langste zelfstandige loopafstand 2 km. Slechts één dag later, maar nu met een metronoom, legde ik 5,5 km af. Er is wel een risico. Wanneer het piep signaal van de metronoom wordt overstemd door het geluid van een passerende scooter of brommer, dan gaat het mis en val ik. De oplossing is eenvoudig, gewoon een oortelefoontje aansluiten.
Die afstand van 5,5 km werd binnen enkele dagen bijna verdubbeld naar 10,8 km en nog dezelfde week werd het afstandsrecord van Papendal gebroken. Op dit moment bedraagt de loopafstand 17,2 km, en het smaakt naar meer. Veel meer.
 
De grote rugzak, met daarin de zak met water, is ontmanteld.
Het lopen met een rugzak, gevuld met water, was een onmisbare schakel om de rompbalans weer onder controle te krijgen. Vanaf nu worden de dagelijkse wandelingen met de klotsende rugzak, vervangen door rondjes hardlopen. Niet met de hulp van water, maar met behulp van geluid.  En daarmee is de echte training voor de ALS marathon luisterrijk begonnen, stap voor stap.
 
 
Wil je helpen bij het zetten van de volgende stap? 
Bezoek dan:  https://www.alsrunners.nl/actie/jean-van-oosterhout
 
 
Hartelijk bedankt.
Jean van Oosterhout (AGCS)
 
Geplaatst op 09-07-2019


Share on: