Bezorgdheid over mogelijke impact van Brexit op verzekeringssector

Er is bezorgdheid geuit over de mogelijke impact van een no-deal Brexit op de Ierse verzekeringssector. Op de verzekeringsmarkt in Ierland zijn 59 in Groot-Brittannië of Gibraltar geregistreerde bedrijven actief. Het is niet bekend hoeveel van deze bedrijven regelingen hebben getroffen om hen in Ierland te kunnen laten blijven, indien Groot-Brittannië de Europese Unie zonder deal verlaat.


Er zijn ook 57 in het Verenigd Koninkrijk geregistreerde kredietinstellingen die momenteel diensten verlenen in Ierland. Deze bedrijven hebben ongeveer 145.000 klanten, voornamelijk depositohouders. Het is niet bekend hoeveel van deze bedrijven maatregelen hebben genomen om hen in staat te stellen hun activiteiten op de Ierse markt te blijven voortzetten in geval van een no-deal Brexit. 
Deze informatie is opgenomen in een antwoord op een parlementaire vraag van de minister van Financiën, Paschal Donohoe. Zonder de juiste maatregelen verliezen deze bedrijven hun toegang tot de Ierse markt in het geval van een no-deal Brexit.
 
De Britse Centrale Bank zegt dat een aantal bedrijven maatregelen heeft genomen, door het aanvragen van een vergunning in een EU-lidstaat, het overdragen van het boekbedrijf aan een gereguleerde entiteit, of het (geplande) sluiten van hun rekeningen. De financiële toezichthouder zegt dat hij verwacht dat meer bedrijven dit voorbeeld zullen volgen naarmate de Brexit-deadline nadert. In het geval van een moeilijk Brexit-scenario, verliezen kredietinstellingen die dergelijke maatregelen niet nemen hun automatisch recht op dienstverlening in lidstaten van de EU. 
 
De Britse Centrale Bank vindt dat het de eigen verantwoordelijkheid van elk bedrijf is om de juiste autorisatie te verkrijgen. Het nalaten hiervan is een strafbaar feit. Volgens Michael
McGrath, financieel woordvoerder van de Ierse politieke partij Fianna Fáil's, is het bijzonder verontrustend dat men niet weet hoeveel van de 59 in het Verenigd Koninkrijk gereguleerde verzekeringsmaatschappijen er tot nu toe in geslaagd zijn om hun zaken te herstructureren, in geval van een ​​potentiële no-deal Brexit. "Indien sommige van deze bedrijven na de Brexit buitengesloten worden van de Ierse markt, zijn het de Ierse polishouders die opnieuw het meest lijden door een verminderde keuze en hogere premies," zei hij. 
 
Aan de minister van Financiën is gevraagd hoeveel van de betrokken bedrijven zich hebben voorbereid op een no-deal Brexit.  Een vermindering van het concurrentieniveau op de markt voor financiële diensten in Ierland als gevolg van een wanordelijke Brexit is niet in het voordeel van de Ierse consumenten.

 
Geplaatst op 07-08-2019

< VorigeVolgende >


Share on: