Drie jaar cel geëist voor opzienbarende miljoenenfraude bij Royal FloraHolland

In negen maanden tijd werd er door een werknemer ruim 4,3 miljoen euro weggesluisd van de rekeningen van bloemenveiling Royal FloraHolland. Op zeer gewiekste wijze wist de medewerker geld weg te sluizen. Het Openbaar Ministerie eiste dinsdag 3 jaar cel.

Begin mei heeft Royal FloraHolland bekendgemaakt dat sprake is geweest van verduistering van gelden. Een medewerker van de financiële afdeling is in verband hiermee door de politie aangehouden. In opdracht van Royal FloraHolland is vervolgens een forensisch onderzoek uitgevoerd naar de aard en omvang van de diefstal.
 
De 28-jarige verdachte verwerkte voor de bloemenveiling boekingen en transacties. "Dat ging gepaard met vertrouwen," zei de officier van justitie tijdens de zitting, omdat de bloemenveiling daghandel faciliteert. Daarbij horen aanzienlijke betalingen, die op zeer korte termijn moeten worden afgehandeld. "Het is ondoenlijk om alle transacties te controleren."

In juli vorig jaar past de verdachte de naam van een oude klantenrelatie aan en koppelde zijn eigen bankrekeningnummer eraan. Vervolgens deed hij een aantal ingrepen in het boekhoudsysteem, waardoor geld naar zijn rekening zou worden overgemaakt. Er werd 82 keer geld overgeboekt, in totaal 4,3 miljoen euro.

Geld uitgegeven
Het geld werd door de verdachte overgemaakt van zijn rekening naar een account waarmee hij online kon gokken. Toen melding werd gemaakt van de grote bedragen die daarop werden gestort, kwam de oplichting van zijn Royal FloraHolland aan het licht.

De man heeft al het geld uitgegeven, veelal aan zijn gokverslaving. Er kon een kleine 90.000 euro worden teruggehaald. Het Openbaar Ministerie vindt dat de verdachte de rest moest terugbetalen. "De omvang van het bedrag betekent niet zonder meer dat verdachte dat niet kan," zei de officier van justitie.

Buitencategorie
Volgens het Openbaar Ministerie gaat het om een oplichting 'in de buitencategorie'. Niet alleen vanwege de omvang van het bedrag, maar ook door de gewiekstheid van verdachte. 'Hij moest handelingen verrichten om de fraude te laten slagen,' legde de officier van justitie op zitting uit. 'Aanpassingen in het systeem en boekhoudkundige trucs die de verdachte heeft uitgedacht en uitgevoerd waren dusdanig, dat de fraude onopgemerkt bleef.'

De verdachte maakte grof misbruik van het vertrouwen dat in hem was gesteld. De nodige handelingen verrichte hij gewoon op kantoor, onder werktijd, tussen zijn collega's die van niets wisten.

Strafeis
Het Openbaar Ministerie eiste tegen de verdachte drie jaar cel, waarvan een jaar voorwaardelijk, met een proeftijd van drie jaar. Een van de voorwaarden zou moeten zijn dat verdachte wordt verboden deel te nemen aan kansspelen en dat hij zich laat behandelen voor zijn gokverslaving.
 
Verzekerd
Royal FloraHolland is tegen diefstal verzekerd. De claim is in behandeling bij de verzekeraar. Daarnaast is Royal FloraHolland in overleg met het OM over hoe het restant van de verduisterde gelden kan worden teruggevorderd.

De vaststelling van de jaarrekening over 2018 van Royal FloraHolland was uitgesteld in afwachting van het forensisch onderzoek. Op basis van de onderzoeksbevindingen is de jaarrekening op 10 juli 2019 inmiddels ongewijzigd door de Ledenraad vastgesteld. Een eventuele impact zal worden verwerkt in de jaarrekening over 2019.
 
De rechtbank doet over twee weken uitspraak.
Bron: Openbaar Ministerie
Geplaatst op 07-08-2019

< VorigeVolgende >


Share on: