Vier op de tien ondernemers staan voor hun gevoel altijd ‘aan’

Bijna zestig procent van ondernemend Nederland, zowel zzp’ers als mkb’ers, is buiten reguliere werktijden áltijd bereikbaar voor werksituaties. Dat blijkt uit onderzoek* van Ipsos in opdracht van Allianz. Bijna vier op de tien ondernemers (37%) hebben daarnaast het gevoel altijd ‘aan’ te staan.


De noodzaak van rust in het drukke ondernemersbestaan lijkt in de praktijk ondanks alle aandacht voor burn-outs nog niet altijd te zijn doorgedrongen. Hoewel een gebrek aan rustmomenten en te weinig privétijd een belangrijke rol speelt in de ontwikkeling van stressklachten, is slechts 12% helemaal níet bereikbaar buiten werktijd. Buiten reguliere werktijden besteedt 33% van de ondernemers meerdere keren per week tijd aan werk. Daartegenover staat dat 31% aangeeft alleen voor spoedgevallen buiten werktijd bereikbaar te zijn.


Rust en balans
Het gros van de ondernemers vindt zelf dat hij of zij genoeg rust krijgt. Op de vraag of werk en privé goed in balans zijn, antwoordt namelijk twee derde bevestigend. Bovendien zegt 70% buiten werktijd voldoende tot rust te komen. “Dit onderzoek laat zien dat het essentieel is om het belang van grenzen tussen werk en vrije tijd te blijven benadrukken, ook al zijn ondernemers al goed op weg, maar dat het uiteindelijk voor iedereen anders is hoe die balans precies in elkaar zit”, benadrukt Geert Deschoolmeester, Head of Market Management Allianz Benelux.


Met het ondernemerschap ligt het gevaar op de loer dat het eigen vangnet wordt onderschat. Uit recente cijfers van TNO en het CBS blijkt dat vier op de tien zzp’ers niets achter de hand hebben in geval van arbeidsongeschiktheid, niet in de vorm van een verzekering, maar ook niet in spaargeld of beleggingen. “Ondernemers dragen natuurlijk een fikse verantwoordelijkheid en dat brengt de nodige druk met zich mee. Het is dus extra belangrijk te waken voor burn-out-risico’s, die veelal beginnen met het vervagen van de scheidslijn tussen werk en privé. Alleen door de eigen grenzen te respecteren en bewaken, kan de ondernemer zowel op persoonlijk als professioneel vlak een gezonde toekomst tegemoet zien.”


Op zoek naar tips om mentaal en fysiek fit te blijven en voluit te kunnen ondernemen? Beluister dan de inspirerende en motiverende podcasts, video interviews en blogs van ondernemer Judith Noordzij.


*Onderzoek uitgevoerd in juni 2019, onder 737 respondenten uit het GfK bedrijvenpanel (ZZP’ers en MKB’ers)  

Geplaatst op 20-08-2019

< VorigeVolgende >


Share on: