WA-autoverzekering dit jaar met 11,4 procent gestegen

Autoverzekeraars hebben dit jaar de premies voor de WA-verzekering flink verhoogd. Consumenten betalen nu jaarlijks gemiddeld 699,24 euro voor hun autoverzekering - dat is 11,4 procent meer dan vorig jaar. Dit blijkt uit onderzoek* van vergelijkingssite Autoverzekering.nl.

Ook in de jaren ervoor stegen de premies. Sinds januari 2017 is het gemiddelde jaarbedrag voor een WA-verzekering met maar liefst 21,3 procent toegenomen en betalen consumenten maandelijks gemiddeld 10,31 euro meer voor hun WA-verzekering. 

De WA-verzekering is voor verzekeraars al tijden het minst winstgevend: premies leveren minder op dan het bedrag dat jaarlijks wordt uitgekeerd aan consumenten. Om dit gat te dichten moeten de prijzen flink omhoog, stelde De Nederlandsche Bank eerder dit jaar. Een advies dat de verzekeraars ter harte lijken te nemen.
 

“De afgelopen jaren is het aantal aanbieders van autoverzekeringen gestegen. De concurrentie is moordend en WA-verzekeringen staan erom bekend dat ze minder winstgevend zijn dan de andere autoverzekeringen,” zegt Frederik van der Veen, CEO van Autoverzekering.nl. “De WA-verzekering kost maatschappijen per jaar honderden miljoenen euro’s omdat de inkomsten van de premies niet opwegen tegen wat verzekeraars uit moeten keren. Het is dan ook niet verrassend dat deze premie zo snel stijgt. Het lijkt erop dat verzekeraars dit gat langzaamaan proberen te dichten.”


WA beperkt casco- en WA volledig casco-verzekering goedkoper
De premies van WA beperkt casco- en WA volledig casco-verzekeringen daalden dit jaar juist licht. Zo werd de WA beperkt casco-verzekering tot nu toe 3,1 procent goedkoper, en de WA volledig casco-verzekering 1,4 procent. Van der Veen licht toe: “Naar verwachting zal deze daling niet verder doorzetten. De verschillende autoverzekeringen worden beïnvloed door verschillende factoren. Zo is het aantal autodiefstallen van invloed op de premies van WA beperkt casco- en WA volledig casco-verzekeringen. Eerder dit jaar maakte het Landelijk Informatiecentrum Voertuigcriminaliteit bekend dat in het eerste deel van 2019 het aantal diefstallen met 10 procent is gestegen ten opzichte van vorig jaar. Vooral relatief nieuwe auto's worden vaak gestolen die meestal volledig casco verzekerd zijn. We verwachten dan ook dat deze premies weer omhooggaan.”


Kijkend naar de afgelopen jaren schommelden de premies van WA beperkt casco- en WA volledig casco-verzekeringen. Sinds begin 2017 steeg de WA beperkt casco-verzekering (+2,4%). Alleen de WA volledig casco-verzekering werd iets goedkoper (-1,5%). 


Raadpleeg voor extra informatie de blog op Autoverzekering.nl.

*Voor het onderzoek is gekeken naar de gemiddelde maandelijkse premie voor de WA-, WA beperkt casco- en WA volledig casco-verzekering in de periode januari 2017 tot en met augustus 2019. Voor het onderzoek is gekeken naar de premies voor een aantal fictieve bestuurders van 27, 46, 56 en 72 jaar en verschillende voertuigen (Suzuki Swift (2011), Fiat Bravo (2008), Volkswagen Lupo (1999), Volkswagen Golf (1998), Renault Laguna (1997)). Alle overige factoren zoals het aantal schadevrije jaren en het aantal gereden kilometers zijn bij iedere peiling gelijk gehouden.


https://www.autoverzekering.nl
Geplaatst op 27-08-2019

Volgende >


Share on: