De 7 trends die ingenieurs- en bouwprojecten groter en duurder maken dan ooit

Grote bouwprojecten zijn de afgelopen decennia onherkenbaar veranderd. Of het nu een luchthaven of een energiecentrale gaat, sites zijn nu veel groter, complexer en duurder, wat betekent dat er meer op het spel staat als er iets misgaat. Een analyse door Allianz Global Corporate & Specialty (AGCS) van meer dan 13.000 claims binnen engineering gedurende de laatste 5 jaar heeft 7 grote trends blootgelegd die u in het volledige rapport kan nalezen.


1. Hogere waarden hebben een grotere impact van verlies.
Bouwplaatsen zijn tegenwoordig veel groter dan in het verleden en projecten kunnen vele jaren duren. “Als gevolg hiervan zijn de verzekerde bedragen nu veel groter - projecten met een waarde van € 5 miljard tot € 10 miljard zijn niet ongebruikelijk, wat betekent dat claims in de tientallen miljoenen dollars kunnen liggen,” zegt Raymond Hogendoorn, Global Head Property en Engineering Claims bij AGCS.

2. Belangrijkste oorzaak van schades zijn brand/explosies. Natuurcatastrofes grootste aanleiding tot bezorgdheid.
Nature catastrofes staan ook op nummer 1 als grootste zorg in onze Allianz Risk Barometer 2019[1].​

3. Defecte producten en slechte kwaliteitscontroles stijgen.
Defecte producten zijn de grootste bron van claims naar frequentie en de tweede grootste naar ernst

4. Grotere complexiteit van de supply chain waardoor de omvang en kosten van claims toenemen.
In het verleden zou een luchthaven of een elektriciteitscentrale hoogstwaarschijnlijk zijn gebouwd door een nationale aannemer met lokale leveranciers. Tegenwoordig is het waarschijnlijker dat meerdere partijen betrokken zijn bij machines, apparatuur en andere componenten die worden gekocht en vervoerd vanuit de hele wereld.

5. Aantal bedrijfsschades / schades delay in start-up stijgen.
Bouw- en ingenieursbedrijfven hebben bedrijfsschade (BI) gerangschikt als de op één na meest risicovolle in de sector Allianz Risk Barometer 2019

6. Politiek risico en sancties een groeiende zorg voor langetermijnprojecten.
Grote bouwprojecten kunnen vijf tot tien jaar duren en er zijn aannemers en leveranciers uit de hele wereld bij betrokken, waardoor ze kwetsbaar zijn voor sancties en handelsgeschillen.

7. Groei van duurzame energieprojecten brengt zowel uitdagingen als voordelen met zich mee.
Naarmate de vraag naar groene energie is toegenomen, zijn zonne- en windprojecten groter geworden, de locaties verder afgelegen en de windturbines veel groter. Offshore wind kan een grote uitdaging zijn omdat turbines moeilijk toegankelijk zijn.


Toenemende rol van drones en nieuwe technologie bij risicobeoordeling en afhandeling van schades. 
AGCS heeft onlangs drones, laserscanning en computermodellen gebruikt om de oorzaak van een machine-explosie op een ontoegankelijke locatie te bepalen.


Lees meer in het Engineering & Construction Claims en Insurance Trends rapport

Geplaatst op 03-09-2019

< VorigeVolgende >


Share on: