ANWB start fietsverlichtingsactie 'Zet je licht aan!'

Het afgelopen weekend is de wintertijd ingegaan en wordt het weer steeds eerder donker. Fietsen zonder licht in het donker is levensgevaarlijk. Met goede fietsverlichting neemt het risico met 20% af om in het donker te worden aangereden. De ANWB is in daarom gestart met de fietsverlichtingsactie 'Zet je licht aan!'

Een derde van de fietsers heeft wel werkende fietsverlichting, maar gebruikt het niet. Waarom mensen de lampjes niet aanzetten, kan simpele redenen hebben zoals: ze vergeten het of ze vinden het niet belangrijk genoeg voor een klein stukje.

ANWB wil het verkeer veiliger maken en fietsers eraan herinneren hun licht aan te zetten. Het idee: een sjabloon met de tekst: ‘Zet je licht aan’, en een smiley erachter, die je met spuitkrijt eenvoudig op de fietspaden spuit. Wat blijkt? In plaats van 4 op de 10, hebben 6 op de 10 fietsers na het lezen van de tekst 'Zet je licht aan' hun licht aan. De smiley geeft mensen het gevoel dat hun gedrag wordt beloond.

De actie is eigenlijk heel simpel.Iedereen kan een eigen gratis tagpakket online bestellen of ophalen in één van de ANWB-winkels. Met een pakket zoek je een goede plek om de tags te plaatsen. Gemiddeld kunnen er 2 tot 3 tags geplaatst worden met één spuitbus krijt. Het is dus slim even na te denken over waar de tags worden geplaatst. Geschikte plekken zijn drukke punten waar veel fietsers komen, zoals stoplichten maar ook zeker rondom scholen.

Geplaatst op 29-10-2019


Share on: