Brexit; nu nog een akkoord van het Britse parlement

Het akkoord dat op donderdag 17 oktober 2019 werd bereikt, volgt op intensieve onderhandelingen tussen de Europese Commissie en Britse onderhandelaars in de afgelopen dagen.

Op donderdag 17 oktober heeft de Europese Commissie de Europese Raad aanbevolen om de herziene terugtrekkingsovereenkomst, inclusief een herzien protocol over Ierland / Noord-Ierland, goed te keuren en een herziene politieke verklaring over het kader van de toekomstige betrekkingen tussen de EU en het VK goed te keuren.

De Britse politiek is echter nog steeds verdeeld over de vraag of een 'brexit' wel een goed idee is en hoe deze er dan uit moet komen te zien. Zolang het huidige of een mogelijk aangepast akkoord nog niet is goedgekeurd, bestaat het risico van een 'no deal-brexit'. Het VK verlaat de EU dan zonder afspraken over douanesamenwerking, handelstarieven, criminaliteitsbestrijding en nog veel meer. Met of zonder akkoord - de brexit zal grote gevolgen hebben voor het Verenigd Koninkrijk, maar ook voor de Europese Unie en in het bijzonder lidstaten die veel met het VK handelen, zoals Nederland. De Nederlandse overheid probeert de schade van een brexit waar mogelijk te beperken.

De Britse Pond reageerde gisteren positief door een flinke stijging ten opzichte van de dollar. De leider van de grootste Britse oppositiepartij Labour, Jeremy Corbyn, liet vrijwel direct na de bekendmaking weten dat hij het akkoord onaanvaardbaar vindt. 

VK-kenner
Volgens VK-kenner Ivan Ollevier, staat het Brexit-akkoord nu op een punt waar de vorige Britse premier May al aan het begin van dit jaar stond. Die deal werd toen afgewezen door het Lagerhuis en een deel van de Conservatieve Partij.
 

Aantal Nederlandse ondernemers dat is voorbereid op Brexit stabiliseert
Het aantal Nederlandse ondernemers dat is voorbereid op de impact van Brexit lijkt zich te stabiliseren volgens de KvK. Dat blijkt althans uit de laatste KVK Brexit Barometer over het derde kwartaal van 2019. 33% van de ondernemers geeft aan goed voorbereid te zijn op Brexit (dit was 32% in tweede kwartaal), 51% is enigszins voorbereid op Brexit (dit was 54%) en 16% geeft aan niet voorbereid te zijn op Brexit (dit was 14%). De KVK Brexit Barometer vraagt alleen ondernemers die zaken doen met het Verenigd Koninkrijk (VK).

 


 
Bron: Raad van Europese Unie en Hulp bij Brexit Europa nu
Geplaatst op 17-10-2019


Share on: