Elk kwartier een auto opzettelijk beschadigd

Lange avonden betekenen traditioneel een toename van vandalisme aan auto’s, zoals opzettelijke kras- en blikbeschadiging, ruitinslag en lekgestoken banden. Vorig jaar werden dagelijks 89 gevallen van autovandalisme gemeld (Centraal Bureau voor de Statistiek).

Provinciale en gemeentelijke verschillen
Afgelopen jaar werden er in Nederland in totaal 32.795 gevallen van autovandalisme geregistreerd. Independer rekende door wat dit relatief betekent per provincie.


Uit de analyse blijkt dat Noord-Holland - met 4,9 gevallen per 1.000 auto’s - het meeste last heeft van opzettelijke beschadigingen aan auto’s. Drenthe heeft hier - met 2,1 gevallen per 1.000 auto's - het minste last van. Het landelijk gemiddelde ligt op 3,9. Op gemeentelijk niveau zijn het vooral de grotere steden waar relatief veel auto’s worden vernield. Zo staan de gemeenten Rotterdam, Haarlem, Amsterdam, Eindhoven en Den Haag in het lijstje met het hoogste relatieve aantal vernielingen van auto’s.


Ieder kwartier een autovandalismedelict
In slechts 8% van alle gevallen van autovandalisme in Nederland, werden vorig jaar de daders ook gevonden. Ook hier zijn provinciale verschillen te zien. Zo is dit percentage in de provincies Zeeland (12,9%), Friesland (12,9%) en Flevoland (11,2%) relatief hoog. In Groningen worden de daders het minst vaak opgespoord. Hier werd afgelopen jaar ‘slechts’ 6,5% van de delicten opgelost.


Alleen allrisk-dekking biedt uitkomst
Autobezitters die te maken krijgen met vandalisme-schade aan hun auto krijgen uitsluitend vergoeding van hun verzekering als zij een allrisk-dekking hebben. Onder bepaalde voorwaarden zijn ook mensen met een beperkt casco dekking (ook wel bekend als de WA+) verzekerd van dekking bij ruit- of brandschade door vandalisme. Maar bij het claimen van een schade aan de auto trekt de verzekeraar vaak direct vijf schadevrije jaren af. Het aantal schadevrije jaren dat je hebt opgebouwd vormt een belangrijke factor voor je premie. Daarom is het altijd de moeite waard om na te gaan of het verstandiger is om schade te claimen of om deze zelf te betalen. Bij beschadiging/diefstal van een zijspiegel kan het bijvoorbeeld financieel aantrekkelijker zijn om reparatie zelf te betalen.


Kijk hier voor de autovandalismekaart van Nederland


Kijk hier om meer te lezen over het wel of niet claimen van een schade

Geplaatst op 29-10-2019


Share on: