Laura van Geest nieuwe voorzitter AFM

Minister Hoekstra van Financiën heeft vrijdag 11 oktober bekendgemaakt dat Laura van Geest per 1 februari 2020 zal aantreden bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM) als voorzitter. Zij wordt benoemd voor vier jaar. De benoeming van de nieuwe voorzitter is op voordracht van de raad van toezicht van de AFM.

Van Geest (1962) is sinds 2013 directeur van het CPB. Na haar middelbare school studeerde zij af in algemene economie (1989) en bestuurskunde (1992) aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. In 1990 trad ze in dienst bij het ministerie van Financiën. Ze onderbrak haar werkzaamheden bij Financiën van 1995 tot 1998 voor de functie van Adviseur Nederland bij het Internationaal Monetair Fonds (IMF) in Washington. Daarna was zij op het ministerie van Financiën achtereenvolgens (plaatsvervangend) directeur Algemene financiële en economische politiek (2002-2006), thesaurier-generaal (2006-2007) en directeur-generaal Rijksbegroting (2008-2013) en loco-secretaris-generaal.


Ervaren bestuursvoorzitter
Martin van Rijn, voorzitter van de raad van toezicht van de AFM: "Wij zijn verheugd met de komst van Laura van Geest als ervaren bestuursvoorzitter met een scherpe en onafhankelijke geest. Wij hebben er veel vertrouwen in dat Laura samen met de overige leden van het bestuur het gezag van de AFM, in een sterk veranderende financiële wereld, verder zal kunnen versterken."


Verschil maken
"
De financiële markten zijn voortdurend in verandering’", zegt Van Geest. "Denk aan de Brexit, de toenemende rol van data-analyse en de globalisering. Eerlijke en transparante financiële markten waar bedrijven en consumenten op kunnen vertrouwen, zijn geen zeker bezit. Als toezichthouder kan de AFM het verschil maken. Mooi om daaraan te mogen bijdragen als voorzitter."


Laura van Geest is de opvolger van Merel van Vroonhoven, die de AFM op 1 september verliet na vijfenhalf jaar voorzitterschap. Bestuurslid Hanzo van Beusekom is sindsdien waarnemend voorzitter. Met de komst van de nieuwe voorzitter is het bestuur weer compleet. De bezoldiging van de nieuwe voorzitter valt binnen de Wet Normering Topinkomens (WNT).

Geplaatst op 14-10-2019


Share on: