OM Rotterdam niet-ontvankelijk bij proefzitting verzekeringsfraude

Het Openbaar Ministerie Rotterdam is vandaag in twee strafrechtszaken over verzekeringsfraude door de rechtbank niet-ontvankelijk verklaard omdat de opsporing en dossiervorming (gedeeltelijk) door verzekeraars is gedaan.

De rechtbank vindt dat er hierdoor geen opsporingsonderzoek zou hebben plaatsgevonden in de zin van de strafvorderingswet. Het Openbaar Ministerie gaat zich beraden op de volgende stap, nadat het schriftelijke vonnis van de rechtbank er is. 


De zaken zijn onderdeel van een zogenoemde “proeftuin,” een samenwerkingsverband tussen het OM, de politie en het Verbond van Verzekeraars om verzekeringsfraude vaker te vervolgen. Verzekeraars leveren zonder (of met minimale) tussenkomst van de politie een fraudedossier aan het Openbaar Ministerie. Het doel van beide rechtszaken was om een juridisch oordeel te krijgen van de rechtbank over de privaat-publieke samenwerking tussen verzekeraar en Openbaar Ministerie. En meer specifiek: om te zien of de dossiervorming door private partijen voldoende en adequaat is om verdachten strafrechtelijk te kunnen vervolgen. 

Lees de volledige reactie van het OM Rotterdam op hun website

Bron: Verbond van Verzekeraars
Geplaatst op 30-10-2019

< VorigeVolgende >


Share on: