Verdachte hoge bijensterfte sierteler uit Brabant

Een sierteler in de buurt van het Brabantse Biezenmortel is verdachte in de zaak rondom de dood van enkele honderdduizenden bijen bij diverse imkers. Het Brabants Dagblad heeft hierover afgelopen vrijdag een artikel gepubliceerd op zijn website. De vermoedelijke oorzaak van de grootschalige bijensterfte is het gebruik door de sierteler van het verboden middel fipronil op het tuinbouwbedrijf.

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft de betreffende teler en tevens de vermoedelijke leverancier van het middel uitgebreid verhoord en aangemerkt als verdachte. De NVWA heeft onder toezicht van het Openbaar Ministerie de bedrijven en woningen van de verdachte al begin augustus doorzocht. Bij de doorzoeking zijn gewasbeschermingsmiddelen en is de administratie in beslag genomen.

Het Brabants Dagblad heeft in het artikel geschreven dat er aan het begin van deze zomer in de buurt van Biezenmortel ineens een groot aantal bijenvolken is gestorven. Het Openbaar Ministerie brengt de bijensterfte in verband met het gebruik van fipronil op een nabijgelegen perceel.

Bron: Nieuwe Oogst en Brabants Dagblad
Geplaatst op 07-10-2019


Share on: