WAG gaat claim van 122 miljoen indienen bij NAM

De Stichting Waardevermindering door Aardbevingen Groningen (WAG) gaat 122 miljoen euro claimen bij de NAM. De WAG claimt het bedrag namens de 5000 deelnemers vanwege de waardevermindering van hun woningen door gaswinning en bevingen.

Door de rechtbank Noord-Nederland is al in 2015 bepaald dat de NAM aansprakelijk is voor waardedaling van huizen in het bevingsgebied. Stichting WAG heeft laten berekenen hoe hoog het bedrag is waar huiseigenaren recht op kunnen hebben. 
 
De Commissie Waardedaling beweert dat bevingen van minder dan 1,8 op de schaal van Richter geen schade aan de woning kan veroorzaken, dus dat deze niet hoeven te worden berekend bij het bepalen van de waardedaling. Dit is volgens de WAG een fout uitgangspunt. Ook kleine bevingen kunnen schade veroorzaken in de randgebieden. Over de grootte van de regio waar de waardevermindering optreedt, verschilt Stichting WAG ook van mening met de Commissie. en over het effect op de waarde van de woning, die in gebieden niet noemenswaardig zou zijn. 

Stichting WAG wil van de rechter een uitspraak horen over de uitgangspunten die partijen hanteren.

Schade
De NAM wil de schadevergoeding pas gaan uitbetalen bij verkoop van een woning, omdat dan duidelijk wordt hoe groot de waardedaling is.
 
Bron: Dagblad van het Noorden
Geplaatst op 29-10-2019


Share on: