Baloise Insurance koopt portefeuille schadeverzekeringen van Athora Belgium

Baloise Insurance koopt portefeuille schadeverzekeringen van Athora Belgium. Athora Belgium concentreert zich op levensverzekeringen.

Baloise Belgium NV (‘Baloise Insurance’) gaat de portefeuille van schadeverzekeringen van Athora Belgium NV (‘Athora Belgium’) kopen voor 60 miljoen euro (zonder overdracht van eigen vermogen), de 'Transactie'. Athora Belgium concentreert zich op levensverzekeringen, de activiteit waar het traditioneel zeer sterk in staat en waarmee het toonaangevend is in de markt. Baloise Insurance neemt zo meer dan 360.000 verzekeringspolissen en ongeveer 160 medewerkers over en behoort na de overname tot de Belgische top 4 op het vlak van schadeverzekeringen. De verwachting is de transactie te kunnen afronden in de loop van het tweede kwartaal van 2020, onderhevig aan goedkeuring.
Dorsan van Hecke, CEO Athora Belgium: 'Athora Belgium wil verder groeien in levensverzekeringen, zowel in tak 21 als in tak 23. Naast organische groei voorzien we ook anorganische groei door middel van overnames en portfolio-transfers. De recente lancering van ons nieuw product in tak 21 toont duidelijk aan dat we ambitieus zijn en bevestigt onze toewijding aan de Belgische levensverzekeringsmarkt en de wens om continu nieuwe oplossingen aan te bieden aan onze partners en klanten. In levensverzekeringen staat Athora traditioneel zeer sterk en zijn we toonaangevend in de sector. Met Baloise Insurance hebben we de ideale partij gevonden om onze activiteiten van schadeverzekeringen in België over te nemen.'
 
Athora Holding Ltd. (Athora Group) kocht Athora Belgium in januari 2019 met als doel aanwezig te zijn in de aantrekkelijke Belgische markt. Athora Group groeit verder in de Benelux door de geplande overname van de Nederlandse verzekeraar VIVAT NV (aangekondigd in juni 2019, verwachte afronding in het eerste kwartaal van 2020). Athora’s activaportefeuille, proforma de VIVAT NV transactie en deze transactie bedraagt ongeveer 70 miljard EUR en maakt Athora een toonaangevende Europese speler in levensverzekeringen.

Baloise Group, dat dit jaar Fidea overnam, wil verder groeien op de Belgische markt en haar distributiemodel van onafhankelijke makelaars verder uitbreiden. Met de portefeuille van Athora Belgium komt het in de Belgische top 4 terecht in het segment Niet-Leven of schadeverzekeringen. Henk Janssen, CEO Baloise Insurance: 'Na de overname van Fidea eerder dit jaar, is dit een nieuwe stap in onze strategie om verder te groeien in kernlanden zoals België en in het bijzonder in schadeverzekeringen. Athora werkt - net als Baloise Insurance - met onafhankelijke makelaars. Onze activiteiten zijn zeer complementair. Zo versterken we onder andere onze positie in het Zuiden van het land. Met de overname van de portefeuille schadeverzekeringen van Athora verstevigen we ons marktaandeel van 8,5% naar 10,3% in dit segment.'


Er volgt nu een fase van informatie en overleg met de sociale partners. Alle medewerkers van het overgenomen departement, alsook een aantal medewerkers van de ondersteunende diensten, zullen na het afronden van de overeenkomst overgaan naar Baloise Insurance. In totaal gaat het om ongeveer 160 personen. Zij behouden hun bestaande arbeidsvoorwaarden.
Ook de meer dan 360.000 verzekeringspolissen zullen in het kader van de overeenkomst worden overgenomen door Baloise Insurance. Behalve de merknaam, zal er voor klanten niets veranderen. Baloise Insurance zal haar producten verder blijven aanbieden via een uitgebreid netwerk van professionele makelaars.

De transactie moet nog goedgekeurd worden door de Nationale Bank. Athora Belgium en Baloise Insurance hopen de transactie te kunnen afronden in de loop van het tweede kwartaal van 2020.

 

Geplaatst op 07-11-2019

Volgende >


Share on: