Forse verschillen in maximale dekking bij verlies (huis)sleutels

Er bestaan forse verschillen in de bedragen die inboedelverzekeraars maximaal uitkeren bij verlies van huissleutels. Dit blijkt uit bureauonderzoek van het Inboedelverzekering Informatie Centrum (IIC), dat de polisvoorwaarden van 29 verschillende verzekeraars analyseerde.

Onder verlies van huissleutels verstaan inboedelverzekeraars verlies door diefstal, beroving en situaties waarbij men sleutels - buitenshuis - kwijtraakt.
 

Dekkingsverschil loopt op tot 500 euro
In totaal bieden 25 van de 29 onderzochte verzekeraars dekking bij verlies van huissleutels. Binnen deze dekking vallen de kosten voor de vervanging van sloten en cilinders. De dekking bedraagt gemiddeld 480 euro, maar tussen verzekeraars verschilt de hoogte sterk. Zo bieden Nationale Nederlanden en SNS Bank de hoogste vergoeding: 750 euro. Unigarant keert, met een maximum van 250 euro, het laagste bedrag uit bij verlies van sleutels. 

 

Drietal verzekeraars keert uit bij kwijtraken sleutels
Ook qua voorwaarden zijn er sterke verschillen zichtbaar: alleen in de polisvoorwaarden van ANWB, Ditzo en Klaverblad Royaal vond het IIC een dekkingsclausule voor situaties waarin iemand huissleutels kwijt raakt. De overige 21 verzekeraars die schade door ‘verlies’ vergoeden bieden uitsluitend dekking bij diefstal en/of beroving van sleutels. Aegon, HEMA, ING, Polis Direct en Zekur bieden geen enkele dekking bij het verlies (kwijtraken of diefstal) van sleutels. 

 

Snel handelen vereist voor vergoeding
Consumenten wordt in het geval van sleutelverlies geadviseerd binnen 24 uur aangifte te doen bij de politie. Verzekeraars stellen het bewijs van aangifte namelijk als een voorwaarde om schade te claimen bij verlies van huissleutels. Verder luidt het advies aan mensen om, in het geval van verlies, de schade ook binnen 24 uur te melden bij de verzekeraar. Tot slot adviseert het IIC om de aankoopbonnen van sloten, cilinders en sleutelbossen - zowel digitaal als fysiek - te bewaren. Deze komen namelijk van pas op het moment waarop daarnaar wordt gevraagd voor de afhandeling van de schade. 

 

Een overzicht van alle onderzochte polisvoorwaarden is te vinden via: https://www.inboedelverzekering.com/sleutels/

Geplaatst op 01-11-2019

< VorigeVolgende >


Share on: