Nationale-Nederlanden krijgt toestemming voor overname Reaal

Verzekeraar NN Group mag het schade- en inkomens-verzekeringsbedrijf van Vivat (Vivat Schadeverzekeringen N.V.) overnemen, zo heeft de Autoriteit Consument & Markt besloten. Onder Vivat vallen onder andere de schadeverzekeringen van Reaal.

De Autoriteit Consument en Markt (ACM) heeft de gevolgen voor de Nederlandse verzekeringsmarkt voor schade- en inkomensverzekeringen onderzocht. Er blijft na de overname voldoende concurrentie over, onder andere omdat mensen gemakkelijk van verzekeraar kunnen wisselen. Daardoor worden verzekeraars gestimuleerd om te zorgen voor een goede prijs, kwaliteit en innovatie van de verzekeringen.

Er zijn verschillende grote en kleine schadeverzekeringsmaatschappijen, die stevig met elkaar concurreren. Wel verwachten veel marktpartijen dat er de komende tijd veranderingen aankomen. Verzekeraars bekijken kritisch of al hun verzekeringen nog rendabel zijn. Verzekeraars maken daarom meer standaardverzekeringen. Ook door het gebruik van vergelijkingssites gaan verzekeringen meer op elkaar lijken. Verder beschikken verzekeraars over steeds gedetailleerdere gegevens van klanten en risico’s. Met die gegevens bepalen ze welke risico’s ze lopen bij verschillende verzekeringen, of deze nog rendabel zijn en of ze deze blijven aanbieden. Marktpartijen houden er rekening mee dat het aantal moeilijk verzekerbare risico’s zal stijgen. Hierbij valt te denken aan verzekeringen voor taxibedrijven, maaltijdbezorgers en bepaalde agrarische bedrijven.

Op de markt voor schade- en inkomensverzekeringen zijn drie grote verzekeraars, Nationale Nederlanden, Achmea (Interpolis en Centraal Beheer) en ASR. De schade- en inkomensverzekeringen van Vivat (met onder andere Reaal) spelen een bescheiden rol. De ACM verwacht dat de toename van het marktaandeel van Nationale Nederlanden door de overname geen significante gevolgen voor de concurrentie zal hebben.

De overname van Vivat Schadeverzekeringen is een onderdeel van een grotere overname van Vivat door Athora. Daarbij is Vivat opgesplitst. De schade- en inkomensverzekeringen en enkele andere activiteiten worden door de NN Group overgenomen. De Europese Commissie heeft al eerder de overname van Vivat door Athora goedgekeurd.


 

Bron: NN en ACM
Geplaatst op 19-11-2019

< VorigeVolgende >


Share on: