Regering treft vier maatregelen tegen stikstofproblematiek

Het kabinet heeft vandaag in een persconferentie vier maatregelen gepresenteerd om de stikstofcrisis het hoofd te bieden. "Deze maatregelen worden op korte termijn uitgevoerd en moeten de uitstoot van stikstof verlagen," aldus premier Mark Rutte, bij de bekendmaking van de stikstofmaatregelen.

Dat de maximumsnelheid op snelwegen overdag wordt aangepast naar 100 kilometer per uur was dinsdag al uitgelekt. Volgens Rutte een rotmaatregel. “Niemand vindt het leuk, maar hier speelt een groter belang.” 
Volgens de premier ontstaat door deze maatregel ruimte voor vrijwel de gehele woningbouw. Rutte noemt het tegenover de NOS "denkbaar" dat de maximumsnelheid in de toekomst weer omhooggaat, maar wil daar geen beloftes over doen. Deze maatregel zal voor langere tijd zijn.

Op snelwegen gaat de maximum snelheid overdag (6-19u) naar 100 km/u. Op wegen waar nu een maximum snelheid van 130 of 120 km/u geldt, blijft dit 's avonds en 's nachts gelden (19-6u). Door de vermindering van stikstof kunnen bouwprojecten weer worden opgestart. 
 
Er komt tevens een noodwet om ervoor te zorgen dat projecten als dijkversterking kunnen worden doorgezet en de samenstelling van veevoer wordt aangepast, om de uitstoot van ammoniak door de veehouderij terug te dringen.

De vierde maatregel is voor de boeren die willen stoppen. Boeren die door willen gaan met hun bedrijf of zelfs willen uitbreiden, krijgen daar de mogelijkheid voor, mits het op duurzame manier gebeurt. Voor investeringen in verduurzaming trekt het kabinet geld uit.
Geplaatst op 13-11-2019

< Vorige


Share on: