Waarheidsvinding en de waarheid

Gistermiddag stond in het teken van waarheidsvinding & de waarheid, direct na een calamiteit in een bedrijf. Drie advocaten, te weten Charlotte van Steenderen, Elisa Benhaim en Martina Smit, belichtten tijdens een seminar in het Rotterdamse Zalmhuis de positie van het (verzekerde) bedrijf vanuit de strafrechtelijke, bestuursrechtelijke en civielrechtelijke hoek. Jaap Terhenne van het Nederlands Onderzoeks Instituut sloot de middag af.V.l.n.r. de sprekers Jaap Terhenne, Elisa Benhaim, Charlotte van Steenderen en Martina Smit (foto Cindy van der Helm)

Charlotte van Steenderen, advocaat/partner bij Van Steenderen MainportLawyers in Rotterdam, beet het spits af. Zij gaf een toelichting op de technieken en tactieken die tijdens een civiele procedure ingezet worden met betrekking tot waarheidsvinding. Zo werd een mooie basis gelegd voor de rest van het programma.

Elisa Benhaim, advocaat/partner bij De Haas Advocaten in Rotterdam, belichtte vervolgens de betekenis van waarheidsvinding in bestuursrechtelijke/strafrechtelijke onderzoeken door overheidsdiensten die betrokken zijn bij/na een calamiteit. Wat betekent dat nou, ‘waarheidsvinding’ voor deze overheidsdiensten?

De lezingen werden aan elkaar gepraat door moderator Jasper Groen, advocaat/partner bij Van Steenderen MainportLawyers.

Na de pauze namen Martina Smit en Jaap Terhenne het woord. Martina is eveneens advocaat/partner bij Van Steenderen MainportLawyers. Vanuit juridisch oogpunt legde zij de focus op de verzekeringsrechtelijke aspecten na een calamiteit. Is het onderzoek dat verzekeraars instellen om hun uitkeringsverplichting te beoordelen wel hetzelfde als ‘waarheidsvinding’? De zaal kreeg een actieve rol toebedeeld bij de beantwoording van deze vraag. Ook tijdens de lezing van Jaap Terhenne ging de microfoon van hand tot hand. Jaap doet, vanuit het Nederlands Onderzoeks Instituut (NLOI), voor verzekerden onderzoek naar de oorzaken en omstandigheden van een schade. Hij besprak onder meer het evenwicht tussen verzekerde en verzekeraar in de zoektocht naar de waarheid. Grote vraag was: bestaat dé waarheid wel...?


Of dé waarheid bestaat, dat laten we nu even in het midden. Lees het artikel maar, dat in de februari-editie van het SCHADE magazine wordt gepubliceerd.

 

 

Fotografie: Cindy van der Helm (ZZindi Corporate Communicatie)
Geplaatst op 01-11-2019

< VorigeVolgende >


Share on: