Boete van 20 miljoen voor Mercedes-Benz voor niet juist naleven recallprocedure

Het Duitse bedrijf Mercedez-Benz is beschuldigd van het niet tijdig en juist naleven van een recallactie in Amerika waarbij meer dan 1,4 miljoen auto’s betrokken waren. MBUSA moet aan de National Highway Traffic Safety Administration (NHTSA) een boete betalen van 13 miljoen dollar en een uitgestelde boete van 7 miljoen dollar.

De Duitse autofabrikant stemde in met de betaling in een schikking met de NHTSA. Vorig jaar opende de NHTSA een onderzoek naar de recallprocedure van Mercedes in Amerika waar meer dan 1,4 miljoen voertuigen bij betrokken waren.
Het onderzoek betrof het niet juist naleven van de recall procedure en een website die regelmatig onbereikbaar was, evenals een te trage rapportage van de veiligheidsproblemen aan de NHTSA.


Volgens de overeenkomst wordt er een boete van 20 miljoen dollar opgelegd. Met een verplichte vooruitbetaling van13 miljoen dollar en een uitgestelde boete van 7 miljoen dollar, die opeisbaar wordt als er aan bepaalde voorwaarden niet wordt voldaan.
De schikking lost bovendien de zorgen op over de werking en functionaliteit van MBUSA's voertuiginformatienummer (VIN) terugroepactie, een hulpmiddel dat belangrijk is voor het verstrekken van informatie aan consumenten over terugroepacties die van invloed zijn op hun voertuigen.


In een verklaring van de Amerikaanse tak van Mercedes werd vermeld dat er van opzet geen sprake is geweest. "Helaas hebben we enkele deadlines gemist bij het informeren van de NHTSA over de maatregelen die we hadden genomen om aan de eisen te voldoen," zei Mercedes. Het bedrijf zei dat het in alle gevallen de recallacties aankondigde, consumenten informatie gaf en de recallacties zo snel mogelijk startte. 

De looptijd van de overeenkomst is één jaar, met de optie voor NHTSA om onder bepaalde voorwaarden de overeenkomst met een jaar te verlengen.

MBUSA heeft er tevens mee ingestemd de NHTSA regelmatig te ontmoeten om problemen met het uitvoeren van oproepen en het melden van problemen te bespreken, evenals de prestaties van de VIN-opzoektool van MBUSA.

Geplaatst op 19-12-2019


Share on: