Hoe te handelen bij autoschade

Schade. Bijna elke autobezitter komt er helaas wel eens mee in aanraking. Een schadegeval kan voor erg veel stress zorgen, de kans is natuurlijk groot dat de betrokkenen erg geschrokken zijn.

Toch is het belangrijk dat het schadeformulier zo snel mogelijk wordt ingevuld. Vul het gehele formulier zo zorgvuldig mogelijk in en maak een duidelijke schets van de situatie. Vergeet niet de naam- en adresgegevens van eventuele getuigen te noteren en maak indien mogelijk foto’s van de autoschade. Beide betrokkenen dienen het formulier te ondertekenen, om onenigheid in de toekomst te voorkomen. Is alles ingevuld? Dan krijgen beide betrokkenen een exemplaar van het ingevulde formulier. 


Het formulier is ingevuld, en nu?
Vervolgens moet de schade gemeld worden bij de autoverzekering. Dit kan telefonisch, maar het is tegenwoordig ook vaak mogelijk om schade te melden via een mobiele app. De soort autoverzekering bepaalt wat vergoed wordt en wat niet. Wie een all-risk verzekering heeft hoeft na de schademelding niks te doen. De verzekeringsmaatschappij zal alle administratieve handelingen uitvoeren. Bij een WA-verzekering of een beperkt casco autoverzekering doet een verzekeraar dit doorgaans niet. In deze gevallen is het dus nodig om zelf de autoverzekering van de tegenpartij te benaderen. 


Autoverzekeringen vergelijken 
Bij het aanschaffen van een auto is het verstandig om verschillende autoverzekeringen te vergelijken. Iedereen wil natuurlijk een goedkope autoverzekering met goede voorwaarden. Bedenk wel dat de goedkoopste autoverzekering niet altijd de beste keuze is. Sommige verzekeraars hanteren namelijk een hoog eigen risico, of keren niet uit bij ruitschade. Gelukkig zijn er tegenwoordig verschillende vergelijkingssites die het makkelijk maken om snel de beste autoverzekering te vinden. 


Claimen 
Het is niet altijd voordelig om alle autoschade te claimen bij de autoverzekering. Autoverzekeringen hanteren namelijk het bonus-malussysteem. Dit houdt in dat bestuurders met veel schadevrije jaren hoge kortingen kunnen opbouwen. Dit wordt de no-claim korting genoemd. Het claimen van autoschade kan ervoor zorgen dat deze korting (deels) wegvalt waardoor de maandelijkse premie omhoog kan schieten. Bij kleine autoschades kan het dus op de lange termijn gunstiger zijn om de schade zelf te betalen. Is de schade niet jouw schuld, dan zal de autoverzekering van de tegenpartij de autoschade vergoeden. Uiteraard heeft dit geen invloed op jouw no-claim korting, je kon er zelfs immers niks aan doen. 


Is de schade veroorzaakt door een ongeluk? Dan is het altijd verstandig om de politie te bellen. Als je niet zeker weet of politieaanwezigheid nodig is, bel dan 0900-8844. De politie zal niet in alle gevallen komen. Is er echter sprake van ernstig letsel, of blokkeert een van de voertuigen de weg? Dan zal de politie langskomen om te assisteren. 
Geplaatst op 24-12-2019


Share on: