Kwart ondernemingen heeft preventie niet op orde

Ondernemen is risico’s nemen. Sommige risico’s kun je verzekeren. Of je beperkt ze met preventiemaatregelen. Een kwart (26%) van de ondernemingen in Nederland heeft de preventie echter niet op orde. En ruim de helft (52%) loopt het risico dat ze bij schade zelf op moeten draaien voor (een deel van) de kosten. Dit blijkt uit een recent onderzoek van Zicht, risico- en verzekeringsadviseurs.

Preventiemaatregelen niet op orde
Uit het onderzoek blijkt ook dat bij bijna 1 op de 5 ondernemingen (19%) niemand zich bezighoudt met preventie en het dus geen aandachtspunt is. Dit terwijl preventie een belangrijke rol speelt bij het voorkomen van schades en risico’s. Opvallend is ook dat bijna driekwart van de ondernemingen (74%) zeker weet dat zij de preventie op orde hebben of het grotendeels op orde hebben. Maar dat toch ruim de helft (52%) van de ondernemingen niet bekend is met wat er in de verzekeringsvoorwaarden en –clausules staat over preventie. Of dat ze er niet aan voldoen. Ze lopen hiermee een risico dat ze bij schade (een deel van) de kosten zelf moeten betalen.
 
Bij de ondernemingen waar preventie wel een aandachtspunt is, heeft 87% de preventie (grotendeels) op orde. En is 66% bekend met de preventiemaatregelen uit de voorwaarden en clausules. Deze ondernemers regelen de preventiemaatregelen in de meeste gevallen zelf (63%), laten het over aan een medewerker (11%) of besteden het uit aan een externe partij (4%). 
 
Zicht preventieservice
Remco Baten, directeur zakelijk en particulier bij Zicht: “Zonder goede preventiemaatregelen loopt de bedrijfscontinuïteit bij grote schades gevaar. Wij zien bijvoorbeeld veel bedrijfspanden waar goederen en pallets tegen de gevel staan. Volgens de clausule in de verzekering mag dit niet, omdat de kans op brandstichting hierdoor veel groter is. Bij brandschade krijg je dan geen vergoeding of wordt er een verhoogd eigen risico gehanteerd, met alle ellende en zorgen van dien. Hierdoor kan mogelijk de continuïteit van de onderneming in gevaar komen. Daarom bespreken wij met onze klanten ook altijd de preventiemaatregelen in de voorwaarden en clausules. Uit dit onderzoek blijkt dat de preventie toch niet altijd goed geregeld is. En dat is zonde, want je loopt dan niet alleen risico, je betaalt ook nog premie voor je verzekering terwijl dat misschien ‘voor niets’ is. Daarom brengen we preventie nóg meer onder de aandacht bij onze klanten. Zo helpen we hen met de Zicht preventieservice bij het vinden van de juiste partner om hun preventie op orde te krijgen.”
 
Over het onderzoek
Zicht heeft onderzocht in hoeverre ondernemers bezig zijn met preventie. En of zij hun preventiemaatregelen op orde hebben. Aan het onderzoek deden 444 zakelijke klanten van Zicht mee. 63% van hen was mkb’er met 1-10 werknemers. De overige respondenten bestonden uit verenigingen/stichtingen, zzp’ers en mkb’ers met >10 werknemers. De onderzoeksresultaten zijn in november 2019 verwerkt.
 
Geplaatst op 16-12-2019

< VorigeVolgende >


Share on: