Aannemers zorgen in 2019 voor toename juridische geschillen

In 2019 hadden meer dan 1.600 klanten van juridisch dienstverlener DAS een geschil met hun aannemer over de bouw of verbouwing van hun woning. Een stijging van 18% ten opzichte van 2018.

Christa Verploeg, jurist bij DAS: “Vaak blijkt dat aannemers te veel opdrachten hebben aangenomen, waardoor ze niet genoeg tijd hebben om hun werk goed te doen of af te maken. Daarnaast wijst zij de krapte op de woningmarkt als oorzaak aan. “Steeds meer mensen knappen hun huis op of verbouwen het. Daar kiezen zij bewust voor, omdat de huizenprijzen sterk zijn gestegen. Wel zijn zij toe aan een ‘volgende stap’, dus gaan ze met hun eigen woning aan de slag. Dat zorgt voor een grotere vraag naar aannemers.”


Aannemers verslikken zich in extra werk
En die vraag leidt tot meer werk- en tijdsdruk bij de aannemers, die maar wat graag extra klussen aannemen. "Maar we zien dan dat aannemers zich daarin behoorlijk kunnen verslikken. Ze nemen ook werk aan waarvoor ze geen specialisme in huis hebben. Denk bijvoorbeeld aan de tegelzetter die ook loodgieterswerk doet. Ook groeit het aantal zzp’ers binnen de aannemersmarkt en niet iedereen is vakbekwaam en werkt met garanties", aldus Christa Verploeg.


Voorkomen is beter dan genezen
De geschillen over slecht of niet afgemaakt aannemerswerk geven mensen veel stress en slapeloze nachten. Het gebruik van goed geformuleerde juridische documenten draagt bij aan het voorkomen van dit soort geschillen. DAS biedt via de website advies, tips en voorbeelddocumenten aan. Daarnaast kan mediation helpen om dreigende conflicten te voorkomen en kan mediation in lopende conflicten een oplossing bieden waar beide partijen zich in kunnen vinden.

Geplaatst op 24-01-2020


Share on: