Overnamemonitor verzekeringsmarkt

De Overnamemonitor van BHB Dullemond geeft een overzicht van de deals in de Nederlandse verzekeringsmarkt (met een focus op assurantie- en volmachtkantoren). Dit betreft de periode september 2019-februari 2020.

Groot deel van de markt in beeld
Op basis van de marktkennis van BHB Dullemond is de inschatting dat men 70% van de transacties in beeld heeft. Een aantal transacties is te klein voor publicatie en blijft onder de radar. Daarnaast weet BHB Dullemond uit eigen praktijk dat sommige deals niet worden gepubliceerd. Reden hiervoor is vaak dat de verkoper geen onrust wil bij zijn klanten (of personeel) wat ook in het belang is van de koper. Daarbij betreffen niet alle deals 100% overnames. Een aantal deals betreft deelnemingen van bijvoorbeeld 40% of 60% (pre-exits). 

Deal value van 120 miljoen
De vermelde deals komen ongeveer op een deal value (100%) van 90 miljoen euro. Omdat er ongeveer 30% niet in beeld is gaat men ervan uit dat de deal value over de periode september 2019-februari 2020 120 miljoen euro is geweest. Deze deal value kan overigens niet worden doorgetrokken naar een heel jaar. In de eerste helft van 2019 hebben er bijvoorbeeld enkele grotere deals plaatsgevonden met (buitenlandse) private equity-partijen die een gezamenlijke deal value had van enkele honderden miljoenen euro’s.

Koopbereidheid blijft ondanks COVID-19 op peil
Ondanks COVID-19 is de koopbereidheid tot op heden behoorlijk op peil gebleven. Dat laat zich verklaren door het feit dat de verzekeringsmarkt zich kenmerkt door recurring business, reeds bestaande financieringsarrangementen en een langetermijnbeleid.

De volledige overnamemontor is hier te bekijken.
Geplaatst op 21-04-2020

< VorigeVolgende >


Share on: