Voor schade-experts gaat het werk door!

Jurjen Witte is directeur bij van Vanderwal & Joosten. Flexibel zijn en dus aanpassen aan veranderende omstandigheden. Voor schade-experts gaat het werk door!

Na de eerste weken in de “intelligente lock-down” blijkt dat we noodgedwongen nog beter gebruik maken van de digitale mogelijkheden. Het is geen grote omschakeling. Het gemis aan het collegiale contact compenseren we zo goed mogelijk met videocalls. Een aanpassing - ja, dat natuurlijk wel. Maar de ingewikkelde en zware omstandigheden zoals in ziekenhuizen, verzorgingstehuizen en thuiszorg zijn onvergelijkbaar met ons werk in de verzekeringsbranche. Een kort verslag van de ervaringen bij Vanderwal & Joosten schade-experts die net als collega-experts in de verzekeringsbranche nog steeds 'aan de voorkant' hun werk blijven doen om de afwikkeling van schadeclaims mogelijk te maken.

Vrijdag 13 maart 2020 besloten wij bij Vanderwal & Joosten om het thuiswerken meer dan alleen optioneel te maken en dus verdeelden wij onze experts en disciplines zodanig om-en-om, dat bij noodzaak experts toch even op kantoor konden komen. Zo bleven de experts in twee groepen verdeeld en hadden wij in elke groep de disciplines vertegenwoordigd.

Digitaal werken op kantoor en buiten kantoor is voor de uitwisseling van documenten gelijk. Voor schade-experts zoals bij Vanderwal & Joosten zijn inspecties en gesprekken met betrokkenen echter een substantieel en elementair onderdeel van ons werk. 
De inspecties gaan waar nodig gewoon door. De veilige afstand van tenminste 1,5 meter en voorschrif­ten zoals geen handen schudden en 20 seconden handen wassen zijn natuurlijk duidelijk. Reizen doen wij met de auto en op locatie kunnen wij nog prima inspecteren, waarbij wij wel eisen dat vooraf gecheckt wordt dat niemand enig ziektesymptoom heeft en de groep ook niet groter is dan drie aanwezigen. Het werk buiten kent nagenoeg geen belemmeringen. Dat valt dus gelukkig mee.

Toch zijn experts van Vanderwal & Joosten normaliter ook regelmatig op kantoor te vinden. Daar hebben zij veel onderling overleg over de aanpak van een onderzoek en voor het delen van kennis. Het antwoord op de vraag of wij bij dit deel van ons werk een beperking ondervinden, is natuurlijk een volmondig “ja”. Toch zijn er hier ook onverwachte meevallers. Door de beperkingen blijken wij inventief om te gaan met het gebruik van conference-calls en Microsoft Teams. Dit maakt overleg door videoconference en het gezamenlijk bekijken/delen van een tekening/foto/tekst mogelijk. Zonder deze crisis zouden deze manieren om te overleggen en onze kennis te delen nooit zo’n snelle vlucht hebben doorgemaakt.

Om het gemis van de contacten tussen collega’s onderling te compenseren, organiseren wij “virtueel overleg” en met enkele collega’s drinken wij dan even via Microsoft Teams Meeting een kopje koffie om ontwikkelingen zowel zakelijk als privé uit te wisselen. Op deze manier blijven wij met elkaar in verbinding en blijkt het werken “zonder kantoor” toch goed door te kunnen gaan.
Dat dit een tijdelijke situatie is, daarvan is Jurjen Witte echter overtuigd. Voor ons werk blijft de noodzaak om kennis te delen en als team te opereren aanwezig. Het is te vergelijken met een FIFA-voetbalgame en het live voetbal. De beste resultaten komen toch in het stadion tot stand. 

Improviseren met deze nieuwe omstandigheden blijkt een combinatie van aanpassingen zowel zakelijk als privé. Experts zijn gewend om met veranderlijke omstandigheden om te gaan. Dat blijkt ook tijdens deze crisis voor een flexibel bureau als Vanderwal & Joosten Expertise geen problemen op te leveren. In feite bieden deze uitdagende omstandigheden ook kansen voor verbeteringen. Het enige waar wij ons uiteindelijk nu zorgen om maken, is de gezondheid van zowel onze medewerkers als van de mensen om ons heen. Daar kunnen wij door de juiste opvolging te geven aan de richtlijnen van onder andere RIVM, een bijdrage leveren aan het beperken van de nare gevolgen van deze coronacrisis.
Geplaatst op 07-04-2020

< VorigeVolgende >


Share on: