Aantal branden in vuilniswagens neemt toe

Corona heeft ook effect op de recyclingbranche. Veel particulieren storten zich namelijk op een verbouwing van hun huis, waardoor er meer grofvuil aangeboden wordt. Dat heeft als effect dat de wachttijden bij vuilstortplaatsen oplopen. Inspectiebureau Burghgraef van Tiel & Partners waarschuwt voor een verhoogd brandgevaar in vuilniswagens en vuilcontainers doordat burgers oude batterijen, telefoons en accu’s nu in de Kliko gooien, terwijl deze goederen voor recycling aangeboden behoren te worden.

Jurjen Burghgraef van Burghgraef van Tiel & Partners: “Wij verrichten wekelijks veel risico-inspecties in het segment recyclingbedrijven. De afgelopen weken vernemen wij van steeds meer relaties dat er een toename is in het aantal kleine branden. Deze branden vinden voornamelijk plaats in vuilniswagens of in vuilcontainers. Gebeurde dit voorheen bijna nooit, de afgelopen weken vinden er regelmatig branden plaats in vuilniswagens en containers. Zo is er bij een van onze relaties de afgelopen weken wel vijf keer brand geweest in een vuilniswagen, terwijl het bedrijf daarvoor nog nooit met een dergelijke brand was geconfronteerd.

Wij vermoeden dat deze toename een indirect gevolg is van de lange wachtrijen voor de stortplaatsen, waardoor burgers besluiten om goederen zoals batterijen, telefoons en accu’s in de Kliko te gooien en deze niet naar de gemeentelijke stortplaats te brengen. Daar kan dit afval op een veilige manier worden opgeslagen en verder worden verwerkt.

Wij willen iedereen er dan ook op wijzen dat gevaarlijk afval nooit in de Kliko moet worden gegooid, maar altijd moet worden aangeboden aan het loket bij de gemeentelijke stortplaats. Daarnaast wordt ook met enige regelmatig as uit de barbecue in de afvalbak gedeponeerd. Als as echter nog geen 24 uur oud is, kunnen er nog hete delen in zitten. Ook hiervoor geldt een waarschuwing: wees voorzichtig met het deponeren van as in de Kliko."

 

Geplaatst op 29-05-2020

< VorigeVolgende >


Share on: