Een niet-normaal nieuw normaal

Eric van der Wolk, partner bij adviesbureau BCE, vertelt over de afgelopen weken in de nieuwe tijd. En hoe het verder moet...

En ineens is alles anders. Oudste zoon -1e jaarsstudent- woont weer thuis. Maar hij neemt zijn studentenleven wel gewoon mee, van dag/nachtritme tot eetgewoonten en sociale omgangsvormen. Jongste zoon blijkt ineens geslaagd en het middelbare schoolleven dooft als een nachtkaars uit. Geen examen, geen examenreisreis en alle aanverwante activiteiteiten. Dochterlief -sociaal dier in hart en nieren- heeft de zwaarste tijd want facetimen met vriendinnen is na een paar weken echt niet meer voldoende. En in mijn directe omgeving 5 gezinnen met Corona in quarantaine-waarschijnlijk het gevolg van gezamelijke skitrip naar een van de Oostenrijkse hotspots.
 
"We vinden het leuk te horen hoe jullie nu je werk doen’' zei Margret Wallaard, uitgever van het SCHADE magazine, toen ze me vroeg een column te schrijven. Welnu, vergeleken met onze privésituatie valt het verschil met pre-corona eigenlijk wel mee. We zijn samen met onze klanten heel snel gewend geraakt aan het virtueel vergaderen en bespreken. Binnen het bureau speelt dat nog sterker, het lijkt wel alsof je sommige collega’s veel vaker spreekt dan vroeger. ‘Even op Teams’ is in heel korte tijd heel gewoon geworden. En onze consultants zijn verrassend goed in staat gebleken veel projecten gewoon draaiende te houden.
 
Als adviesbureau is het belangrijkste verschil met vroeger niet zozeer het lopende werk: dat draait in veel gevallen wel door. Het verschil zit vooral in het toekomstig werk: nieuwe contacten spreken, ideeën ontwikkelen en projecten initiëren. Dat komt in de virtuele wereld een stuk minder op gang, blijkbaar is face-to-face contact belangrijk om gezamenlijk mooie nieuwe initiatieven te starten. 
 
En dan al onze ronde tafelbijeenkomsten, waar we altijd veel relaties ontvangen - ook uit de verzekerings- en schadewereld. Wat daarmee te doen? De echt interactieve sessies, bijvoorbeeld over schademanagement, verplaatsten we naar het najaar. Gezamenlijk discussieren over de inzet van nieuwe technologie in schade-afhandeling doen we echt het liefst face-to-face. Maar onze ‘Leergang Digitale Transformatie’ zetten we om in webinars: als je meer wilt weten over robotsoftware en kunstmatige intelligentie in schadeprocessen ben je daar van harte welkom. Met veel voorbeelden uit onze eigen praktijk bij verzekeraars en makelaars.
 
Tja, en hoe verder op de langere termijn.. Daarover nadenkend als enige aanwezige op ons kantoor (met 3 stuiterende pubers thuis is dat echt de beste werkplek!) bekruipt mij een dubbel gevoel. Het oude normaal is echt weg, elkaar de handen schudden en van dichtbij in de ogen kijken gaat voor de zomer zeker nog niet gebeuren. Maar we gaan het nieuwe normaal wel vinden, nieuwe manieren om de BV Nederland aan de gang te houden. Als adviesbureau gaan we er in ieder geval alles aan doen.
Geplaatst op 08-05-2020

Volgende >


Share on: