Overstappen van autoverzekering: alleen maar voordelen!

Uit onderzoek van de Consumentenbond blijkt dat overstappen van autoverzekering makkelijker is dan het lijkt. Waar veel mensen nog steeds alleen maar beren op de weg zien, blijkt het tegendeel juist waar te zijn.

Uit panelonderzoek van meer dan 800 respondenten is gebleken dat van autoverzekering overstappen nauwelijks tijd of moeite kost. Bovendien kan het ook nog eens enorm veel voordelen opleveren. Zo vertelde een meerderheid van de respondenten dat de overstap ze een duidelijke kostenbesparing op hebben geleverd. 

Ondanks de uitkomst van dit onderzoek blijkt dat maar weinig mensen op een andere autoverzekeraar overstappen. De meerderheid van de consumenten die wel eens een overstap hebben gemaakt, zegt dit niet korter dan 4 jaar geleden voor het laatst te hebben gedaan. Kortom, een jaarlijkse overstap zit er bij de meeste mensen nog niet in. Volgens de Consumentenbond is dit echter geen verstandige keuze. De premies van de autoverzekeringen worden jaarlijks aangepast. Bovendien wordt ook de waarde van je auto met het jaar minder, waardoor een lagere dekking wellicht volstaat. Door jaarlijks de verschillende premies te vergelijken, kun je enorm veel kosten besparen. 

Kostenbesparing 
Het grootste voordeel van overstappen is natuurlijk dat men veel kosten kan besparen. Maar is dat eigenlijk wel altijd zo? Het is in elk geval belangrijk om de premies en de algemene voorwaarden goed met elkaar te vergelijken. Soms zien we dat een andere autoverzekering op papier goedkoper lijkt, maar dit in de praktijk zwaar blijkt tegen te vallen. 
Gelukkig is het tegenwoordig niet meer noodzakelijk om het vergelijken geheel zelf te doen. Er zijn veel verschillende online vergelijkingstools beschikbaar. Deze vul je aan de hand van enkele persoonlijke gegevens in, waarna je precies weet welke verzekeraar het goedkoopst is. 

Wanneer overstappen?
De Consumentenbond raadt aan om minimaal één keer per jaar de premies van verschillende autoverzekeringen met elkaar te vergelijken. Uit onderzoek blijkt echter dat een heel klein percentage dit ook daadwerkelijk doet. Toch kunnen er verschillende situaties zijn waarbij het interessant is om over te stappen. In de volgende gevallen is een overstap zeker het overwegen waard: 
  • Wanneer je een nieuwe auto koopt is het noodzakelijk om je autoverzekering aan te passen. De huidige verzekering is immers aangepast op je oude voertuig. Hierdoor kan het heel goed zijn dat de dekking niet meer juist is. Zorg ervoor dat je niet over- of onderverzekerd de weg op gaat en pas je autoverzekering direct aan. 
     
  • Wanneer je bericht krijgt dat de premies binnenkort verhoogd gaan worden. Het kan dan verstandig zijn om te bekijken of er een goedkope autoverzekering is die dezelfde voorwaarden biedt. Zo ben je wellicht een stuk goedkoper uit. 
     
  • Ook als je contractperiode afloopt kun je er voor kiezen om de overstap te maken. Bij de meeste verzekeraars sluit je een contract voor slechts één jaar af. Daarna wordt het contract telkens stilzwijgend verlengd, maar ben je wel in staat om deze per maand op te zeggen. Let op; lees wel eerst je polis goed door, zodat je zeker weet dat er geen contractbreuk ontstaat. 

Overstappen van autoverzekering heeft veel voordelen. Bovendien is het gemakkelijker dan de meeste mensen denken. Bekijk daarom vandaag nog of een andere verzekeraar mogelijk goedkoper is en profiteer van een flinke kostenbesparing. 
Geplaatst op 26-05-2020


Share on: