Wachtwoordstress kan reden zijn voor de toenemende cybercriminaliteit

Cybercriminaliteit stijgt sneller dan ooit, en de veiligheidsdeskundigen van NordPass denken dat dit een van de redenen kan zijn dat mensen het beheer van wachtwoorden als een last zien. Uit een recent onderzoek blijkt dat 30% van de mensen gelooft dat wachtwoordbeheer net zo belastend is als pensionering.

Bovendien: als mensen een vitaal wachtwoord verliezen zonder reset-optie, zijn ze nog meer gestrest. 68% van de respondenten is het ermee eens dat deze situatie net zo stressvol is als ontslag of verandering van baan. Waarom is wachtwoordbeheer zo stressvol? Het onderzoek wijst op drie belangrijke redenen:
 
1. Mensen hebben te veel accounts om te beheren. (66% is het ermee eens dat dit het beheer van wachtwoorden stressvol maakt).
2. Mensen kunnen zich niet herinneren welk wachtwoord voor welke rekening is (41%)
3. Mensen kunnen hun wachtwoorden niet onthouden omdat ze voor elke account unieke wachtwoorden gebruiken (38%).
 
"Met de voortdurende toename van de tijd die online wordt doorgebracht, vooral tijdens de COVID-19 lockdowns, blijft het risico op cybercriminaliteit toenemen. Tegenwoordig maken mensen meer online accounts dan ooit om op afstand te betalen voor diensten, en dat helpt niet. Mensen worden overweldigd door het aantal accounts dat ze moeten beheren," zegt Chad Hammond, veiligheidsexpert bij NordPass.
 
Naast deze bevindingen bevestigde het onderzoek ook dat mensen zich het meest zorgen maken over rekeningen die met geld te maken hebben, zoals bankieren, e-mail en grote online winkelaccounts. "Het is begrijpelijk waarom mensen zich meer zorgen maken over financiële rekeningen. Maar het is belangrijk om te onthouden dat als je zwakke of herbevestigde wachtwoorden gebruikt, het niet uitmaakt welke rekening wordt gehackt. In essentie komen alle accounts in gevaar," zegt Chad Hammond, veiligheidsexpert bij NordPass. 
 
Maar zelfs deze meest kritische accounts zijn onvoldoende beveiligd. Zo gebruikt slechts de helft (56%) een uniek wachtwoord om bancaire of andere financiële rekeningen te beveiligen. Op dezelfde manier beschermt slechts 47% hun e-mailaccount met een uniek wachtwoord. De methodologie van het onderzoek was als volgt: wachtwoordmanager NordPass onderzocht anoniem 700 mensen in het Verenigd Koninkrijk en 700 mensen in de VS om de wachtwoorden van consumenten te achterhalen en te begrijpen hoeveel last het wachtwoordbeheer voor de meeste mensen met zich meebrengt. 

Over NordPass
NordPass is een nieuwe generatie wachtwoordmanager met geavanceerde technologie, nul-kennis-encryptie, eenvoud en een intuïtief ontwerp in het achterhoofd. Het slaat de wachtwoorden veilig op en organiseert ze door ze op één handige plaats te bewaren. NordPass is gemaakt door de cybersecurity experts achter NordVPN, een van de meest geavanceerde VPN-serviceproviders ter wereld.

Voor meer informatie: zie www.nordpass.com
Geplaatst op 20-05-2020

< VorigeVolgende >


Share on: