Werken aan financiële fitheid van Nederlanders

De partners van Wijzer in geldzaken, waaronder ook het Verbond van Verzekeraars, werken aan vele initiatieven om Nederland financieel fitter te maken.

Tweederde van de laagbetaalde zzp'ers en flexwerkers heeft geldstress door corona. Dit blijkt uit de ‘Flitspeiling financiële kwetsbaarheid’ van Wijzer in geldzaken. 62% van de laagbetaalde flexwerkers en 69% van de zzp’ers geeft in dit onderzoek aan dat hun persoonlijk inkomen per direct is gedaald door de coronacrisis. Dit levert deze groepen financiële stress op.

Verder blijkt uit deze flitspeiling dat één op de tien Nederlanders (11%) momenteel (redelijk tot heel) moeilijk rond kan komen. Naast mensen met een bijstands- of arbeidsongeschiktheidsuitkering (20%) zijn dit vooral laagbetaalde zzp’ers (20%) en laagbetaalde flexwerkers (17%). Deze laatste twee genoemden worden financieel het zwaarst getroffen in verhouding tot andere financieel kwetsbare groepen. Ook als ze gebruik hebben gemaakt van inkomensondersteunende regelingen van de overheid, is hun netto-inkomen gedaald. Ze moeten er plotseling aan wennen om met minder geld rond te komen. En dat levert doorgaans situaties op waarin schulden ontstaan.

Van de mensen bij wie de inkomsten zijn gedaald door de coronacrisis, zegt bijna de helft van de ondervraagden (46%) de afgelopen maanden aanspraak te hebben gemaakt op hun spaargeld. Een derde (33%) zegt de huidige situatie niet langer dan drie maanden te kunnen volhouden zonder (nog verder) in de financiële problemen te komen.
De partners van Wijzer in geldzaken, waaronder ook het Verbond van Verzekeraars, werken aan vele initiatieven om Nederland financieel fitter te maken. Een structurele samenwerking is de sleutel tot succes van het platform. In de komende jaren ligt de focus op een goede financiële voorbereiding op de toekomst, vooral van kwetsbare groepen zoals mensen met wisselende inkomsten, tijdelijke arbeidscontracten en laaggeletterden.

Het onderzoek is uitgevoerd onder een representatieve groep Nederlanders en zes financieel kwetsbare groepen.

Bron: Verbond van Verzekeraars
Geplaatst op 26-05-2020


Share on: