77-jarige Hans Nolte behaalt een universitaire graad in Kunst- en Cultuurwetenschappen

Gouwenaar Hans Nolte heeft op 77-jarige leeftijd een universitaire graad behaald in Kunst- en cultuurwetenschappen. De afgestudeerde Hans Nolte heeft, vanwege de coronacrisis, het felbegeerde getuigschrift helaas niet persoonlijk uit handen van de Open Universiteit mogen ontvangen.

De blijdschap was er echter natuurlijk niet minder om. Sterker nog, afgelopen zaterdag heeft Hans zijn scriptieverdediging in een gepaste coronasetting nog eens ‘dunnetjes’ overgedaan in het bijzijn van familie, zijn naaste vrienden en enkele studiegenoten. In zijn huidige woonplaats Bergambacht, trakteerde Hans in de Arendshoeve, onder het genot van een hapje en een drankje, het geselecteerde gezelschap op een vurig betoog over zijn geliefde kunstenaar Bořek Šipek en over hoe deze Tsjechische kunstenaar in Nederland is ontvangen. Hans Nolte heeft zich in zijn scriptie geconcentreerd op het design van de Tsjech Bořek Šipek in Nederland, zijn porselein, meubels en glas- en zilverwerk in de tijd dat zijn Studio Šipek in Amsterdam was gevestigd van 1983 tot 2007.

Voordat Hans Nolte zich op latere leeftijd heeft gestort op zijn universitaire studie runde hij tot april 2008 een succesvol eigen expertise bureau in Gouda met meerdere werknemers. Nolte Expertise was gespecialiseerd in aansprakelijkheid, vooropnames en risico-inspectie. Hij heeft zijn kantoor de laatste jaren voor zijn pensionering aan bestuurd vanuit de Goudse binnenstad. In deze tijd heeft hij veel kunst om zich heen verzameld, die hij met veel liefde tentoonstelde in zijn monumentale grachtenpand aan de Oosthaven. In deze tijd maakte hij al kennis met het werk van deze prominente en Tsjechische architect en ontwerper. Bořek Šipek is gekend om zijn individuele, ongebruikelijke, kleurrijke en rijke stijl. Hij experimenteerde met onverwachte en meestal weelderige vormen. Vooral zijn glassculpturen genieten grote bekendheid.

Nu Hans zijn studie heeft afgerond, wil de 77-jarige student het eventjes rustiger aan doen. Maar niet voor lang. Want stilzitten kan Hans niet. Zo wil hij graag ooit een kunstexpositie van Bořek Šipek opzetten.

De Open Universiteit is een niet-traditionele, publieke universiteit met een bijzondere opdracht: het ontwikkelen, innoveren en aanbieden van open hoger onderwijs. De Open Universiteit heeft een hoogwaardig onderwijsaanbod voor wie niet kan (of wil) studeren aan een andere Nederlandse universiteit. De Open Universiteit staat dus, zoals de naam al doet vermoeden, open voor iedereen.
De Gouwenaar Hans Nolte heeft bewezen dat leeftijd geen rol speelt in de keuze om wel of niet aan een masteropleiding te beginnen.
Hans kiest ervoor om de titel MA (Master of Arts) te gebruiken. En waarom ook niet: deze Gouwenaar heeft de internationale academische titel echt verdiend. 
 
 
Geplaatst op 31-07-2020

< VorigeVolgende >


Share on: