BAM draagt Ruud Joosten voor als nieuwe CEO

De raad van commissarissen van Koninklijke BAM Groep nv heeft besloten om Ruud Joosten voor te dragen als CEO en voorzitter van de raad van bestuur per 1 september 2020. Joosten (55) kan bogen op een lange carrière bij AkzoNobel, waar hij tal van leidinggevende posities heeft bekleed.

De afgelopen acht jaar was Joosten lid van het Executive Committee en sinds 2017 was hij Chief Operating Officer, verantwoordelijk voor de operationele prestaties. Joosten volgt CEO ad interim Frans den Houter op, die doorgaat in zijn functie van CFO. Hij trad ad interim aan toen Rob van Wingerden op 15 april 2020 aan het einde van zijn termijn terugtrad. Per 1 september 2020 vormen Joosten en Den Houter samen de raad van bestuur van BAM.
 
De voordracht voor benoeming van Joosten als lid van de raad van bestuur in de rol van CEO en voorzitter van de raad van bestuur, voor een periode van circa vier jaar tot aan de algemene vergadering in 2024, zal ter goedkeuring worden voorgelegd aan aandeelhouders op een buitengewone algemene vergadering, die bijeengeroepen wordt op maandag 24 augustus 2020. De Centrale Ondernemingsraad van BAM heeft een positief advies uitgebracht over de voordracht.
 
Harrie Noy, voorzitter van de raad van commissarissen: "Met Ruud Joosten dragen we een doorgewinterde en zeer effectieve bestuurder voor. Hij brengt een schat aan ervaring mee naar BAM op basis van een breed scala aan leidinggevende posities, die hij succesvol bekleedde, zowel in Nederland als daarbuiten. Belangrijk voor BAM is zijn bewezen trackrecord in transformatieprogramma's, waarmee hij organisaties verbeterde, evenals hun operationele prestaties en marges. Dit loopt als een rode draad door zijn staat van dienst. Wij waarderen zijn sterke focus op klanten en zijn nuchtere leiderschapsstijl, die goed past bij de bouwsector. We realiseren ons dat Ruud in turbulente tijden bij BAM komt. Daarom zijn we bijzonder tevreden om zo'n veelzijdige en ervaren leider als de nieuwe CEO voor onze onderneming te kunnen voordragen."
 
Frans den Houter, CFO/ad interim CEO van BAM: "Ik ben blij Ruud te verwelkomen bij BAM. Zijn ervaring, en met name de verscheidenheid daarvan, is iets wat daadwerkelijk waarde toevoegt. Ik kijk ernaar uit om samen met Ruud en het Executive Committee een nieuwe strategie te ontwikkelen en deze de komende jaren met succes te implementeren."
 
Ruud Joosten voegt toe: "Ik vind het geweldig om tot BAM toe te treden, een iconisch bedrijf met sterke capaciteiten en een groot potentieel. Een onderneming die écht impact heeft op onze leefomgeving en koploper is in duurzame oplossingen. Samen met het Executive Committee en alle getalenteerde medewerkers van BAM zal mijn focus zijn om het bedrijf succesvol naar de toekomst te brengen."
 
Ruud Joosten startte in 1996 bij AkzoNobel als marketingdirecteur. Hij kwam van Petrofina (het huidige PPG), waar hij zijn loopbaan in 1988 begon. Bij AkzoNobel bekleedde Joosten managementfuncties in verkoop en marketing en werd hij in 2006 directeur van Decorative Paints North and Eastern Europe. Hij speelde een belangrijke rol bij de integratie van ICI na de overname in 2007 en verbeterde de organisatie en de winst van de Pulp and Performance Chemicals-divisie van 2011 tot 2013. In 2013 trad hij toe tot het Executive Committee en werd verantwoordelijk voor de business unit Decorative Paints. Hij breidde de activiteiten uit naar nieuwe groeimarkten, introduceerde een nieuw bedrijfsmodel in Europa en versterkte de focus op verkoop en marketing. Na de verkoop van de chemieactiviteiten van AkzoNobel in 2018 werd Joosten COO van de onderneming, verantwoordelijk voor de business units Paints and Coatings. Hij speelde een belangrijke rol in het omvangrijke transformatieprogramma, resulterend in een verbeterde marge.
 
Joosten is afgestudeerd in bedrijfseconomie aan de Vrije Universiteit Amsterdam en heeft een MBA van de KU Leuven.
Geplaatst op 06-07-2020

< VorigeVolgende >


Share on: